“Dani žalfije” u zgradi umetničke kolonije u Sićevu

U subotu 25. maja od 11 sati biće održana etno-kulturološka manifestacija “Dani žalfije”. Cilj manifestacije je edukacija, ali i podsećanje na stare običaje i zaboravljene tradicionalne vrednosti. Za zainteresovane je organizovan i besplatan prevoz do Sićeva putničkim kombijem koji u 10.30 sati kreće ispred Doma vojske.

“Dani žalfije” su etno-kulturološka manifestacija koja želi da afirmiše autentično narodno stvaralaštvo u najrazličitijim domenima i ima za cilj edukaciju publike o ovoj mediteranskoj biljci, koje najviše ima u Dalmaciji i na Crnogorskom primorju, a koja kao endemska, autohtona vrsta uspeva i u Sićevu, na obroncima Svrljiških planina. Da bi se sačuvalo ovo jedinstveno stanište u Srbiji, biljka je stavljena pod zaštitu.

U autentičnom prostoru Sićevačke klisure u selu Sićevo, osim novih saznanja o upotrebi i blagodetima koje pruža žalfija, ovo je prilika i da se podsetimo starih običaja i zaboravljenih tradicionalnih vrednosti.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovaće KUD „Abrašević“ Niš, KUD „Teslino kolce“ Niš, pesnikinje Minja Ilijeva, Slavka Vojinović i Dragoslav Petković. Predavanje na temu lekovitog bilja održaće profesor Dragan Veličković, a ovom prilikom svoje rukotvorine i tradicionalne kulinarske specijalitete predstaviće:
Udruženje „Aktiv žena Niša“
Udruženje domaćina i domaćica Niš
Udruženje „Kruna“ Niška banja
Gljivarsko društvo Niš
Udruženje preduzetnika i zanatlija Niš-Sićevo
Učenička zadruga „Nadeždine pčelice“ i
Novica Vidojković, poznavalac lekovitog bilja.

Gosti iz Svrljiga biće zaduženi za pripremu poznatog specijaliteta ovog kraja – Belmuž.

Za sve zainteresovane, organizovan je prevoz do Sićeva putničkim kombijem, koji u 10.30 sati kreće ispred Doma vojske.

Global Digital Clinik