Burek – najpopularniji niški doručak: „Dani bureka“ u Nišu

burek
Foto: www.serbia.com

U  Nišu se, u cilju promocije gastro turizma, u periodu od 1. do 4. septembra na platou ispred Oficirskog doma, organizuje manifestacija posvećena najpopularnijem “niškom doručku” – bureku.

Ovaj specijalitet koji se odomaćio u kuhjinjama mnogih balkanskih zemalja koje su nekad bile u sastavu Osmanlijskog carstva,  za Nišlije ima poseban značaj, budući da je prvi okrugli burek u tepsiji napravljen baš ovde. Podaci govore da ga je napravio istanbulski pekar  Mehmed Oglu davne 1489.godine.  Od tada se u Srbiji burekom  naziva jelo od testa punjeno sirom ili mesom napravljeno u okrugloj tepsiji.

Nišlije vole turistima da preporuče burek kao tradicionalni južnjački doručak, ali i kao “lek” koji pomaže nakon burnih noći provedenih u niškim kafanama ili klubovima.

Ove godine turisti i Nišlije imaće priliku da na ovom jedinstvenom turističkom i gastronomskom događaju isprobaju  specijalitete vodećih burek majstora iz Niša , Makedonije, Bugarske i Grčke, da prisustvuju pripremi  i degustaciji najvećeg bureka na Balkanu, kao i da uživaju u pratećem muzičkom programu.

Organizator manifestacije je udruženje “Unija pekara” iz Niša, uz podršku Grada i Turističke organizacije Niša.

Manifestacije će svakoga dana počinjati od 19 sati dečijim programom, dok će od 20 do 23 sata za publiku biti zaduženi nešto ozbiljniji zabavljači. Ipak, pored svega toga, organizatori najviše obećavaju dobar i svež burek u raznim varijantama.