Danas završne reči na suđenju za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić

nestala-porodica-djokic

Pred Višim sudom u Nišu danas će biti održane završne reči u procesu protiv penzionisanog vatrogasca G. Dž. (61), koga optužnica tereti za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, izvršeno u noći između 26. i 27. septembra 2021. godine u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Završne reči bi trebalo da daju niško Više javno tužilaštvo (VJT), zastupnici oštećene porodice, zastupnica odbrane, a svoje gledište moći će da iznese i okrivljeni Džonić.

Dokazni postupak okončan je na prošlom ročištu, pa će posle završnih reči sud odrediti termin za izricanje presude.

Krivični zakonik Srbije, inače, propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor. VJT je zatražilo maksimalnu zakonsku kaznu.

Džonić odgovara za ubistvo svog rođaka Gorana Đokića (57) Goranove supruge Gordane (54) i njihove kćerke Lidije (25).

Optužnica ga tereti za krivično delo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija

Na prvom ročištu održanom 14. marta G. Dž. je kazao da “nije kriv” i da mu je “sve namešteno”, a da se većine svojih izjava u istrazi “ne seća jer ga je policija tri dana tukla u glavu”.

On pritom nije mogao da objasni odakle njegovi DNK tragovi na Đokićevom novcu koji je pronađen na placu na kojem je nezavršena kuća njegovog sina Stefana, i u garaži koja se nalazi na tom placu, kao ni otkud DNK tragovi Lidije Đokić na šarnžeru njegovog pištolja “bereta” iz kojeg je pucano na porodicu.

Kazao je da je 26. septembra bio u ribolovu sa prijateljem, a po povratku, sve do zore, radio u garaži, gde popravlja različite uređaje i to naplaćuje, što je inače njegova uobičajena rutina.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića da li je zaboravan, odgovorio je da jeste, ali nije umeo da objasni kako to da se detaljno seća mnogih događaja od pre, recimo, pet godina, a ne i da je davao iskaze o ubistvu i šta je u njima govorio.

U optužnici je navedeno da je G. Dž. iz “pasata” Gorana Đokića, koji je u Aleksincu imao menjačnicu, a u automobilu sef sa novcem – što je okrivljeni znao jer je povremeno prao rođakov automobil- oduzeo više od 40.000 evra.

Prema navodima VJT, on je iz Đokićevog vozila uzeo 1.380.000 dinara, 27.130 eura 3.940 švajcarskih franaka i 1.690 američkih dolara.

U kući u izgradnji njegovog sina Stefana u Moravcu ostavio je 160 dolara, u pomoćnoj prostoriji pored kuće u kutiji 768.000,00 dinara, a u voćnjaku iza kuće 612.000,00 dinara, 3.940 švajcarskih franaka, 1.690 dolara i 17.130 evra, koje je zakopao ispod drveta.

Deset hiljada evra je vratio svom rođaku D. D. od kojeg je tu sumu prethodno pozajmio, dodaje se u optužnici.