Danas je zimski Krstovdan: Prvi dan nakon Božića kada postimo

Zimski Krstovdan
Foto: PrtSc

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave zimski Krstovdan.

Zimski Krstovdan, se slavi kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa. Vezuje se i za dan za dan koji je posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u reci Jordanu.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su svi dani. Međutim, na Krstovdan se, ma koji dan od ponedeljka do petka bio, strogo posti, na vodi. Ukoliko padne u subotu i nedelju, post je razrešen na ulje. Ovim postom se pripremamo za praznik Bogojavljenja i za pijenje bogojavljenske vodice.

Veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

U narodu se verije i da danas treba da se opere sav veš i očisti kuća. Danas se posti strogo, prvi put posle Božića. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

 

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine.

U dvanaest dana, od Božića do Krstovdana, ogleda se dvanaest meseci godine koja dolazi. Kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu, jedno je od verovanja.