Dan planete Zemlje kao nijedan do sada: Virtuelna proslava 50. godišnjice

Dan planete Zemlje. Foto: pixbay

Danas se navršava 50 godina od proglašenja Dana planete Zemlje. Od 1970. godine raspravlja se o zaštiti životne sredine, i koracima koje treba preuzeti kako bi se planeta očuvala.

Dan planete Zemlje 2020. razlikuje od svih dosadašnjih- čovečanstvo je u ratu sa korona virusom. Sve oči danima su uprte u lekare i statističke podatke. Zbog pandemije većina se nalazi kod svojih kuća, ulice su prazne, nema saobraćaja, nema putovanja. Kako je to uticalo na planetu? 

Uobičajen život svih nas se zaustavio, kada su se ljudi povukli, planeta je počela da diše.

Fabrike su zaustavile svoja postrojenja, automobili su parkirani u garaži, a međunarodni saobraćaj ukinut- rezultat svega toga je čistiji vazduh. Mnoga turistička mesta zahvalno su dočekala odmor, jedna od njih je i Venecija. Voda u kanalu Grande mnogo je čistija sada kada nema turista i gondola. Godinama unazad svedočimo klimatskim promenama, koje su prouzrokovane našim neodgovornim ponašanjem. Požari, poplave, velike vrućine, sve su to upozorenja prirode. Očuvanje životne sredine trebalo bi da bude prioritet svima, jer ova planeta je naš dom i ne smemo je više uništavati.

Virtuelno obeležavanje Dana planete Zemlje

Kao i mnoge druge, aktivnosti koje su planirane za ovogodišnje obelažavanje Dana planete, preseljene su u digitalni svet. Širom cele planete tokom 24 časa održavaće se događaji posvećeni planeti Zemlji, sa ciljem da pozovu na akciju. Putem ovog linka možete pronaći mapu sa predavanjima, akcijama i diskusijama širom sveta i pridružiti im se.

Animacija i poezija je program koji će trajati cele nedelje i uključuje deset kratkih animiranih filmova, kojima je Merilin Zornado odlučila da proslavi 50. Dan Zemlje.

Iako ćemo ovaj Dan planete Zemlje provesti u svojim kućama nemamo izgovor da ne brinemo o njenom očuvanju. Svako od nas mora glasno da govori i poziva na akciju. Organizacija Earth Day nas poziva da u onlajn svetu zajedno obeležimo ovaj dan, i da malim promenama u svom svakodnvnom životu učinimo mnogo. Uhvatite digitalni talas, informišite se i krenite u akciju. Hajde da zajedno malim koracima stignemo daleko i spasimo planetu, naš dom.

Autor N.M.