Da li znate šta sve može izazvati alergiju kod pasa i kako da se izborite sa tim?

Alergijske reakcije su uobičajeni problem za mnoge ljude, ali malo ljudi zna da ih i psi mogu imati. Alergije se javljaju kao preterana i nespecifična reakcija organizma na neki stimulus ili supstancu koja ne bi trebalo da bude štetna po organizam. Psi sa oslabljenim imunitetom i oni koji već imaju neku drugu zdravstvenu tegobu su posebno osetljivi na alergene.

U nastavku vam otkrivamo šta sve može izazvati alergiju kod pasa i kako da se izborite sa tim.

Šta sve može izazvati alergije kod pasa i kako prepoznati simptome?

Alergije kod pasa mogu biti izazvane različitim alergenima kao što su polen, grinje, buđ, vrsta hrane koju ljubimac jede ili drugi faktori. Takođe, genetika ima važnu ulogu u razvoju alergija kod pasa.

Postoji nekoliko vrsta alergija, uključujući alergije izazvane alergenima iz životne sredine, atopijski dermatitis, alergije na hranu, alergijski dermatitis koji prouzrokuju buve kao i kontaktne alergije.

Važno je napomenuti da se simptomi alergija mogu razlikovati u zavisnosti od vrste i težine alergije, te je preporučljivo konsultovati veterinara za pravilnu dijagnozu i lečenje.

Neki od simptoma mogu uključivati svrab, crvenilo i upalu kože, gubitak dlake, lokalni otok, infekcije uha, respiratorne tegobe, dijareju ili povraćanje. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog ljubimca, savetuje se da konsultujete veterinara što pre.

Alergije najčešće uzrokovane hranom

Jedna od najčešćih alergija kod pasa je alergija na hranu. Ova vrsta alergije može biti uzrokovana prisustvom uobičajenih sastojaka u hrani kao što su soja, pšenica, mleko i jaja, ili ređe alergije mogu biti povezane s određenim vrstama hrane, poput piletine ili teletine.

Alergije na hranu manifestuju se najčešće kao kožne reakcije: poput svraba, crvenila ili rana na koži. Ukoliko vaš ljubimac ima neku od alergija koja je uzrokovana hranom u rešavanju ovog problema može vam pomoći hipoalergenska hrana za pse.

Atopijski dermatitis

Druga česta vrsta alergije kod pasa je atopijski dermatitis. To je vrsta alergijske reakcije koja se javlja kada vaš pas udahne uzročnik kao što su buđ ili polen. Atopijski dermatitis se obično manifestuje kao svrab i upala kože, često na nogama, ušima i stomaku.

Kako se u najvećem procentu alergije kod pasa manifestuju na koži u dogovoru sa vašim veterinarom možete koristiti preparate koji su namenjeni poboljšanju zdravlja kože (suplementi i dodaci ishrani, različite kreme i šamponi).

Kontaktne alergije

Treća vrsta alergije kod pasa je kontaktna alergija, koja se manifestuje kao iritacija na koži usled kontakta sa određenim vrstama materijala, poput sintetičkih tkanina ili hemikalija. Ove alergije se često dešavaju i kada pas dođe u dodir sa šamponima koji mu ne odgovaraju.

Alergije na buve i krpelje

Osim ovih vrsta alergija kod pasa, postoje i alergije na buve i krpelje. Alergije mogu izazvati vrlo neugodne simptome za vašeg ljubimca, a nelečene mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Najbolji način da pomognete svom psu kod ovakvih alergija, jeste da ih zaštitite od spoljnih parazita. Happy Dog Club u ponudi ima različite vrste preparata protiv buva i krpelja.

Kako se leče alergije kod pasa?

Ako vidite da vaš pas pati od svraba ili ima problema sa kožom, ne oklevajte da potražite stručan savet. Vaš veterinar može preporučiti različite testove kako bi utvrdio tačan uzrok alergije, a na osnovu toga će odrediti pravi tretman.

Veterinarskim nadzorom, prilagođavanjem ishrane i upotrebom kortikosteroida i antihistaminika moguće je tretirati alergije kod pasa.

Ako se ne leče, alergije mogu dovesti do infekcija, upala i drugih zdravstvenih problema koji bi mogli da ugroze zdravlje kućnog ljubimca.

Happy Dog Club brine o zdravlju vaših kućnih ljubimaca!

Happy Dog Club je pet shop koji je brine o zdravlju vaših ljubimaca. Preparati za alergiju na hranu, kao i preparati za probavu, kožu i imunitet, samo su neki od proizvoda koji su dostupni u njihovoj ponudi.

Ako vaš pas pati od alergija na hranu ili ima probleme s kožom, Happy Dog Club može ponuditi prirodna rešenja koja su sigurna i efektna. Iako je važno da posetite svog veterinara ako sumnjate da vaš ljubimac ima alergijsku reakciju, Happy Dog Club preparati mogu biti savršen dodatak vašem tretmanu.

Posetite Happy Dog Club prodajna mesta i istražite njihovu široku ponudu, a tamo će vas dočekati i stručno osoblje koje će vam rado pomoći u pronalaženju najboljeg rešenja za vašeg ljubimca.

Global Digital Clinik