Da li ste znali da možete roditi previše dece?

Foto: pixbay

Novosađanka, majka petoro dece, odbijena je za dečiji dodatak jer ih je rodila previše.

Violeta Sremac je pre nekoliko dana na svom FB profilu podelila informaciju kako je odbijena za dobijanje dečijeg dodatka za svoje peto dete, jer je, kako stoji u Rešenju Gradske uprave, ona rodila previše dece.

Izvor: luftika.rs

“Podnosilac zahteva Sremac Violeta nema pravo na dečiji dodatak zbog: Dete J.S. nema pravo na dečiji dodatak jer je red rođenja u porodici veći od propisane granice” navodi se u Rešenju Uprave za dodatak na decu u Novom Sadu.

Violetin najstariji sin završava gimnaziju u Novom Sadu sa odličnim uspehom. Najmlađe dete, za koje je tražen sporni dodatak, ima pet godina. Suprug i ona su zaposleni, ali, kako kažu, imaju skromna primanja.

“Živi smo, zdravi, skromni i zadovoljni sa onim što imamo. Sposobni smo da zaradimo deci za ono što je potrebno. Za dodatak sam konkurisala jer imam pravo na pomoć od države, pa makar ono bilo u iznosu jedne igračke, to je moje pravo”, rekla je Violeta za Luftiku dodavši da je bila potpuno iznenađena rešenjem koje dobila.

“U državi gde drastično pada natalitet, gde se navodno vlasti bore da se situacija popravi, gde se apeluje i navodno donose mere za porast nataliteta i suzbijanje  bele kuge, ta ista vlast propisuje „limit“ o broju rođene dece u porodici”, dodala je ona.

Razočarana je zbog ovakvog odnosa države prema roditeljima sa petoro i više dece i poručuje da iako je iznos dodatka mali, postoje porodice kojima je on preko potreban.

“Ne znam šta bih rekla na ovo… Ponoviću stav jedne majke koja ima šestoro dece, a koji je ostavio veliki utisak na mene. „Rodila sam šestoro dece, sama ću ih odgajati bez ičije pomoći, ali nemoj da mi ih država sutra potražuje kad joj ustreba!“, zaključila je Violeta u izjavi za ovaj portal.

Izvor: Luftika

Global Digital Clinik