Da li je rasa najvažnija prilikom odabira psa?

Da li je rasa najvaznija prilikom odabira psa

Mnogo je faktora koji dolaze u obzir kada odlučujete kog psa da povedete kući i iznenađujuće, lepo lice ne bi trebalo da bude prvo na listi. Analiziranje osobina psa koje dovode do dugoročne kompatibilnosti važnije je od razmišljanja samo o rasi. Iako je svaka rasa pasa uzgajana za određenu svrhu, a različite rase imaju tendenciju da pokazuju posebne karakteristike, svaki pas je jedinstven. Bez obzira na rasu, vaš pas je pojedinac i ima jedinstvenu ličnost.

Umesto da se fokusirate samo na rasu, prilikom odabira psa poseban naglasak treba staviti na tri glavna faktora kompatibilnosti: ličnost, očekivanja i stil treninga. Ako budete posmatrali samo rasu, propustićete mnoštvo zanimljivosti koje ima svaki pas.

Prijatnost koju će vam doneti svest da ste vi i vaš pas povezani na dubljem nivou znači svu razliku kada dočekujete novog ljubimca u svoj dom i srce. 

Neki faktori koji su važni kada razmišljate o novom psu za vas i vašu porodicu su godine, veličina, pol i posebne potrebe.

Starost

Dok se neki psi ponašaju kao štenci u starijim godinama, evo nekoliko važnih faktora koje treba zapamtiti o svakoj starosnoj grupi:

  • Starije štene (6+ meseci – 1 godina). Imaju tipično visok nivo energije, ali još uvek rastu i zahtevaju obuku i učenje. Štene u ovom uzrastu može biti sterilisano/kastrirano.
  • Mladi psi (1+ godina – 3 godine). Mogu ili ne moraju biti visoke energije, u zavisnosti od pojedinca. Pas je možda već obučen i zna neke osnovne komande, kao i da traži da ide napolje. Obično već sterilisan/kastriran. Možda još uvek raste i nije dostigao zrelu veličinu.
  • Odrasli psi (3+ godine – 7 godina). Mogu ili ne moraju biti visoke energije, u zavisnosti od pojedinca. Pas je možda već obučen i zna neke osnovne komande, kao i da traži da ide napolje. Obično već sterilisan/kastriran. Pas je dostigao svoju odraslu veličinu.
  • Stariji odrasli pas (7+ godina). Tipično imaju niži nivo energije. Obično su naučeni na kućna pravila, ali mogu zahtevati češće posete veterinaru i imati zdravstvene probleme. Uglavnom su sterilisani/kastrirani u ovom uzrastu. Dostigli su svoju odraslu veličinu i obično zahtevaju manje vežbanja i manje fizičke aktivnosti.

Iako su ove karakteristike generalne i svaki pas je jedinstven, korisno je pažljivo razmotriti ove tačke kada birate odgovarajući uzrast psa za vas i vašu porodicu. Imate li vremena da se posvetite mladom štenetu? Da li više volite starijeg, formiranog i manje energičnog psa? Ili tražite psa koji je negde između to dvoje?

Veličina psa

Veličina je zaista bitna, ali ne onako kako mislite. Uzimanje u obzir veličine (jačine) ličnosti psa jednako je važno kao i razmatranje njegove fizičke veličine. I u zavisnosti od veličine vašeg doma, budžeta za hranu za pse i vašeg životnog stila, odabir psa prave veličine je važan aspekt osiguravanja uspešnog odabira kućnog ljubimca.

Manji psi zahtevaju manje hrane i manje kvadrata, nego veći psi, ali mogu biti jednako veliki kada je reč o ličnosti. Posebnu pažnju treba obratiti na male pse kada su u blizini male dece. 

Minijaturni psi mogu se lako povrediti ako dete slučajno padne ili zgazi psa. Ako planirate da vaš mali pas spava sa vama, možda ćete morati da ga podignete i spustite sa visokih kreveta i nameštaja kako bi bili sigurni da se neće povrediti prilikom skakanja. 

Ekstra veliki i veliki psi zahtevaju veliki prostor za smeštaj svojih velikih tela! Ako živite u malom stanu sa vrlo malo prostora, veliki pas možda neće biti najbolji izbor za vaš životni stil.

Pol psa

Iako pol psa određuje neke njegove karakteristike, sama ličnost psa biće prevlađujuća na ovom terenu. Ipak, budite jednako otvoreni za oba pola. Evo generalnih karakteristika po polovima:

  • Ženka. Ako ne sterilišete ženku dospeće “u teranje” i tražiće partnera za oplodnju. Očekuje vas mnoštvo potomaka. Obično najuspešnije žive sa drugim muškim psima.
  • Mužjak. Obično najuspešnije žive sa drugim muškim ili ženskim psima. Ako nisu kastrirani, potražiće ženke koje su u teranju.

Posebne potrebe psa

Psi sa posebnim potrebama dolaze u svim uzrastima, veličinama i polovima. Neki psi sa posebnim potrebama zahtevaju više praktične lične i veterinarske nege od drugih. Ako ste voljni i sposobni da otvorite svoje srce i dom psu sa posebnim potrebama, oni će zauvek biti zahvalni na vašoj ljubavi i dobroti.

Svaki pas je drugačiji, kao što se razlikuje i svaka osoba koja traži psa. Bez obzira na to kako filtrirate ponudu pasa i koje karakteristike želite da vaš pas ima, u odabir krenite fleksibilno i otvorenog srca. Kada usvojite psa, usvojićete ljubav za ceo život. Dakle, što ste fleksibilniji u pogledu veličine, starosti i pola, veća je verovatnoća da ćete pronaći ne samo odličnog psa, već i svog savršenog četvoronožnog pratioca kroz život.

Kada obratiti pažnju na rasu?

Ako imate alergije na pseću dlaku i perut, vaš izbor idealnog kućnog ljubimca se znatno sužava – potražite neku od rasa pasa koji vam neće izazvati napade alergije.

U svim ostalim slučajevima, slobodno zanemarite rasu i vodite se predloženim faktorima. U većini slučajeva “običan mešanac” može biti podjednako dobar i odan pas čuvar kao rotvajler ili neka od rasa koje važe za “opasne”.