Da li bi Černobilj mogao biti nova turistička atrakcija?

černobilj
Foto; Pixabay

Na današnji dan odigrala se jedna od najvećih mirnodopskih nuklearnih katastrofa u istoriji – eksplozija u termoelektrani u Černobilju. Ova nesreća uništila je arhitekturu, prirodne lepote ali i ljudske živote u svom okruženju. Zbrisala je ceo jedan grad.

Sada, 35 godina kasnije, ukrajinske vlasti razmatraju ideju da pomenutu termoelektranu pretvore u turističku atrakciju.

Pripjat, grad koji se nalazio najbliže poznatoj nuklearki, sada je obrastao u travu i dom je mnogim životinjskim vrstama, ali ne i ljudima. Ljudi su ga pre 35 godina masovno napustili čim su saznali za opasnost koja im preti. Ta opasnost pretila je pre svega zbog topljenja nuklearnih reaktora u obližnoj elektrani, o čijim mogućim posledicama se zapravo u to vreme i nije mnogo znalo. Posle toga, Pripjat je postao destinacija samo za ludo hrabre fotografe i ljubitelje apokaliptičnih prizora.

Fotografije ovog grada duhova, odnosno napuštenih učionica, luna parkova obraslih u travu i bačenih igračaka koje je nagrizao zub vremena, već decenijama kruže u javnosti. Podsećaju nas na opasnosti koje sa sobom nosi neadekvatno rukovanje nuklearnom energijom.

Međutim, ovaj grad mogao bi uskoro i da oživi. Njegova centralna ulica već je raskrčena od stabala i biljaka koje su preko nje iznikle, i priključena na struju.

Zašto se uređuje Pripjat?

Mini serija o Černobilju koju je 2019. godine napravio HBO rasvetlila je tok događaja uoči i posle ove nuklearne katastrofe. Dobila je mnoštvo nagrada i beležila višemilionsku publiku.

Posle njenog emitovanja broj posetilaca ovog dela Ukrajine je dupliran, međutim pojava korona virusa je zaustavila dalji razvoj turizma. Ipak, serija je dala “vetar u jedra” ukrajinskim vlastima koje smatraju da se od Černobilja može napraviti turistička atrakcija. Zbog toga se sređuje Pripjat, grad u kojem je živeo najveći broj zaposlenih u poznatoj elektrani. U planu je čak i izgradnja muzeja u kojem će biti izložena oprema za spašavanje ugroženih ali i onih koji su radili na raščišćavanju nuklernog zagađenja u protekle 3,5 decenije.

Pojava većeg broja turista očekuje se po završetku pandemije i početku oporavka ukrajinskog turizma. No, verovarno će prvo pitanje potencijalnih posetilaca Černobilja biti – da li je ova tura bezbedna? Istina je da elektrana još nije razmontirana, niti će biti u skorije vreme, bar ne do 2064. godine. Međutim, najveći deo radioaktivne vode je iscureo te je u pojedinim delovima elektrane zračenje na veoma niskim nivoima, koji ne mogu da ugroze ljudsko zdravlje. Bar na kratko. No, kada se radi o nastanjivanju ove zone, ono je još uvek zabranjeno.

Upravo zbog toga što na ovoj lokaciji nema ljudi, biljni i životinjski svet je u izvanrednom stanju, te se tamo mogu videti čak i medvedi, bizoni, vukovi, divlji konji itd. To je, smatraju promoteri černobiljskog turizma, još jedan razlog za obilazak lokacije jedne od najvećih nesreća u istoriji čovečanstva.

Izvor: bif.rs