Centar za zaštitu potrošača “Forum” traži od nadležnih da reaguju povodom prekomernog zagađenja vazduha u Nišu

Centar za zaštitu potrošača

Centar za zaštitu potrošača “Forum” uputio je zahtev inspekciji za zaštitu životne sredine. Njihov zahtev je da se izvrši kontrola kotlarnica javnih ustanova u Nišu, koje smatraju potencijalnim zagađivačima.

Kotlarnice Medicinskog fakulteta, Univerziteta i ATD potencijalni su zagađivači, navodi Centar za zaštitu potrošača “Forum” u svom zahtevu.

Vazduh u Nišu tokom zimskih meseci postane vidljiv, i često je definisan kao zagađen s obzirom na to da nivo opasnih čestica neretko prelazi dozvoljene granice. Glavni izvor zagađenja u Nišu, po ocenama stručnjaka, su dimnjaci, jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi loše ulje, mazut i ugalj.

Granična vrednost izloženosti suspendovanim česticama PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha. Tolerantna vrednost iznosi 30 mikrograma po metru kubnom. Granična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom.

Zbog toga je  Centar za zaštitu potrošača reagovao, ističući u svom zahtevu da je na osnovu člana 2. Zakona o zaštiti  potrošača, tačka 8. jedno od osnovnih prava potrošača je pravo na zdravu i održivu životnu sredinu – život i rad u sredini koja nije štetna za zdravlje i dobrobit sadašnje i budućih generacija, pravovremeno i potpuno informisanje o stanju životne sredine.

Centar od niške inspekcije zahteva proveru kotlarnica Medicinskog fakulteta, Univerziteta i ATD. “Prema nekim procenama ove kotlarnice su potencijalni najveći zagađivači u Nišu, što ne znači da ne treba kontrolisati i ostale potencijalne zagađivače vazduha. Stanje kvaliteta vazduha u Nišu je zabrinjavajuće, zbog čega treba uraditi analizu energetskih izvora i napraviti plan prelaska na obnovljive izvore energije”, navode u zahtevu.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dobilo je sličan zahtev. Od Ministarstva “Forum” zahteva proveru tržišta uglja, koji se, iako je izostavljen iz Zakona o energetici, masovno koristi. “Tražimo kontrolu kvaliteta tržišta uglja, počev od izgleda i sadržaja deklaracija, kategorisanja i namene pojedinih vrsta uglja, jer je sasvim sigurno da se za grejanje u urbanim sredinama ne mogu koristiti sve vrste uglja”, piše u zahtevu.