Da li postoji rešenje za zagađenost vazduha u Nišu?

zagađenost vazduha u nišu

Početak grejne sezone u Nišu znači samo jedno- maglovite noći i jutra, i visoka zagađenost vazduha.

Zagađenost vazduha u Nišu manifestuje se slabom vidljivošću i neprijatnim mirisima. Ipak, ono što je opasnije svakako su čestice PM 10 i PM 2.5.

PM10 je prašina manja od 10 mikrometara. Uz PM10 uvek idu i čestice PM 2.5, koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije. One sa sobom nose teške metele, opasnije su jer direktno ulaze u alveole. Ulaze u krvotok bez mehaničkog zadržavanja jer su sitne. Za njih se “lepe” drugi polutanti poput teških metala.

Pojednostavljeno, PM10 i PM2.5 su neodvojive. Kroz njih u svoj organizam unosimo sve industrijske otrove.

Tokom protekle noći, ponovo je izmerena visoka vrednost ovih čestica, na mernoj stanici Instituta za javno zdravlje.

Najviši nivo PM2,5 čestica, izmeren između 19 i 20 časova, iznosio je 190 mikrograma. Koncentracija PM10 čestica, u isto vreme, je iznosila 192 mikrograma po metru kubnom.

 

Vrednost čestica PM 2.5. Foto: PrtSC, aplikacija AirVisual
Vrednost čestica PM 10. Foto: PrtSC, aplikacija AirVisual

Granična vrednost izloženosti suspendovanim česticama PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha. Tolerantna vrednost iznosi 30 mikrograma po metru kubnom. Granična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom.

Naš grad je nažalost, na Svetski dan zdravog vazduha bio među najzagađenijim gradovima u Srbiji.

Zagađenje u Nišu neretko ima visoke vrednosti – tako je bilo prethodnih godina, tako je bilo i na početku grejne sezone. Često visoko kotira i u svetskim razmerama.

Aktivisti se često bune, organizuju tribine i edukacije, zahtevaju rešenje od gradske vlasti, ali do sada nikakvi konkretni koraci nisu preduzeti, prenosi airsrbija.com.

Glavni izvor zagađenja u Nišu, po ocenama stručnjaka, su dimnjaci, jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi loše ulje, mazut i ugalj.

Koliko ćemo dugo čekati na neka rešenja od Grada, nije poznato. Sve što možemo da uradimo je da pratimo skalu zagađenja i primenjujemo savete. Primera radi, vazduh u Nišu trenutno je osenjen kao zagađen i ne preporučuju se fizičke aktivnosti napolju, kao ni provetravanje prostrorija. Obavezno je nošenje maske, i korišćenje prečišćivača vazduha.