Centar za devojke: Hitan poziv na ispitivanje postupanja službenih lica u slučaju silovanja u Nišu

Foto: FB Centar za devojke, arhiva
Foto: FB Centar za devojke, arhiva

Povodom saopštenja policijske uprave u Nišu, u kome se navodi da je „u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja dvadesetdevetogodišnja devojka priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje“, Centar za devojke traži od Zaštitnika građana da ispita postupanje policijskih službenika sa devojkom koja je silovanje prijavila.

Tražimo da se ispita na koji način i iz kojih izvora su mediji dobili informacije o slučaju pre zvaničnog saopštenja policijske uprave u Nišu i kako je moguće da se vesti o slučaju nisu podudarale do te mere da su pojedini mediji najpre preneli vest o grupnom silovanju, a potom za isti slučaj pisali da se radilo o jednom počiniocu, unoseći na taj način pometnju, strah i paniku među građanke Niša i remeteći tok istrage.

Tražimo od Višeg javnog tužilaštva u Nišu da javnosti dostavi informacije o tome koliko puta, na koji način i koliko dugo je devojka davala iskaze policijskim službenicima, da li su službenici koji su uzimali iskaz bili nadležni za obavljanje tog posla.

Postavljamo pitanje – zbog čega je korišćen poligraf u procesu davanja iskaza i da li je devojka sama tražila da bude podvrgnuta poligrafskom ispitivanju ili je ono inicirano od strane policijskih službenika, da li je Više javno tužilaštvo obavešteno o nameri da se poligraf iskoristi u procesu davanja iskaza pre nego što je ispitivanje sprovedeno?

Podsećamo da višesatno, ponovno ispitivanje osobe od strane službenika koji nisu stručni za uzimanje iskaza od žrtava silovanja može dovesti do sekundarne viktimizacije. Svako novo prepričavanje događaja, naročito ukoliko u toku uzimanja iskaza osobu ispituje više službenih lica i/ili ako sluzbena lica pokazuju nepoverenje, sumnju i diskriminatorne stavove prema žrtvi, može dovesti do povlačenja iskaza od strane osobe koja prijavljuje silovanje, kako bi se izbeglo ponovno prolaženje kroz traumu istog.
Osim toga, žrtve iskaz mogu povući i u slučaju da su ucenjene ili da im je prećeno, kao i u situacijama kada su zbog specifičnosti stanja u kom su se nalazile kada su silovane (stanje nesvesnosti ili uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci) bile u nemogućnosti da zapamte detalje koji se od njih traže u procesu uzimanja iskaza.

Takođe skrećemo pažnju na to da poligraf nije pouzdano sredstvo ispitivanja istinitosti iskaza, kao i da je u praksi nešto što se koristi za ispitivanje krivice, a ne dokazivanja preživljene traume.

Centar za devojke, Niš