Cena maline u Leskovcu viša nego u Arilju zbog kvaliteta

cena
Foto izvor: Shutterstock

Kilogram malina na teritoriji grada Leskovca već se otkupljuje po ceni od 500 dinara, a čak ni hladnjačari ne mogu da prognoziraju da li će cena rasti iako je rod ove godine kvalitetan, ali je u celoj Srbiji manji za 10 do 20 posto u odnosu na prethodne godine.

Cena maline u Leskovcu je viša nego u Arilju.

Kako je za agenciju Beta kazao predstavnik firme Lukova food, koji ima hladnjače po celoj Srbiji, u Leskovcu su maline odlične, a u ariljskom i ivanjičkom kraju su stradale od grada i olujnih nevremena zbog čega je tamo cena za sada 450 dinara.

On je podsetio da su to cene u ovom trenutku po kojima se otkup istog momenta isplaćuje.

Mnogi malinari iz Leskovca su još mesec dana pre početka berbe potpisali ugovore sa ovdašanjim hladnjačama tako da poslednja akontna cena može biti „mač sa dve oštrice“, ocenio je predstavnik te firme.

„To za malinare može da bude i dobro i loše. Jer, prošle godine su predavale maline s akontacijom, a kompletnu isplatu čekali do poslednje cene. Desilo se da je ona rasla i da su zaradili. A tržište je nepredvidivo. Šta ako ta poslednja akontna cena bude manja nego što je ovoga momenta?“, pitao je predstavnik Lukove.

Još uvek nije poznato na kojoj su površini leskovački poljoprivrednici zasadili maline, jer su mnogi od njih pre tri godine uništili svoje zasade, revoltirani zbog tada izuzetno niske cene.

Izvor: beta

Global Digital Clinik