Čelnici Medicinskog fakulteta i UKC u Nišu nakon tvrdnji dr Milića da je dobio otkaz iz političkih razloga: „Očajnički se trudi da se predstavi kao žrtva sistema, a to sigurno nije“

Foto: Medicinski fakultet Niš

Predstavnici Medicinskog fakulteta i Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu demantovali su danas tvrdnje dr Dragana Milića, direktora Klinike za kardiohirurgiju i osnivača istoimene grupe građana koja izlazi na lokalne izbore, da je „dobio otkaz“ na fakultetu i da je razlog za to „politički“.

Oni su negirali i Milićeve ocene da će Kardiohirurgija zbog njegovog odlaska sa Medicinskog fakulteta izgubiti status klinike.

„Dr Milić nije dobio ’otkaz po hitnom postupku‘, kako tvrdi, već mu je prestao radni odnos zbog isteka ugovora o radu na određeno vreme, zaključenog na pet godina, a nakon što je Komisija za pisanje izveštaja ustanovila da ne ispunjava uslove za sticanje zvanja redovnog profesora. Netačna je i tvrdnja da je prestanak radnog odnosa usledio jer ja nisam poštovala rokove za njegov izbor, zbog čega su oni istekli“, kazala je dekanica Medincinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević na konferenciji za novinare.

Dr Milić je ranije saopštio da je 16. maja ove godine dobio otkaz i zbog toga prozvao dekanicu Stanković Đorđević, navodeći da „nije završila izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa Zakonom i u roku od šest meseci“.

Prema njegovoj oceni, razlog za otkaz i negativni izveštaj Komisije, koja je, kako je rekao, „oktroisana“ i „ucenjena“, jeste „politički“.

On i niška Kardiohirurgija su, inače, postali poznati široj javnosti kada su prošle godine ukinuli liste čekanja tako što su besplatno radili vikendima.

Nedavno je formirao grupu građana koja nosi njegovo ime i predao liste za lokalne izbore u Nišu, nakon što je mesecima javno kritikovao aktuelnu gradsku vlast i stanje u zdravstvu.

Dekanica Medicinskog fakulteta Stanković Đorđević danas je ponovila da je konkurs za izbor u zvanje redovnog ili vanrednog profesora za užu naučnu oblast hirurgija- nastavna baza Klinika za kardiohirurgiju, na koji se dr Milić javio, raspisan u oktobru prošle godine, nakon čega je formirana petočlana Komisija za pisanje izveštaja, čiji su članovi podneli dva izveštaja- jedan na vreme ali bez potpisa većine članova, i drugi koji je potpisala većina, ali dostavila po isteku roka.

Pošto izveštaji nisu bili pravno valjani, izborni postupak je vraćen na početak i formirana je druga komisija, koja je 8. maja dala negativan izveštaj.

„Proces se između ostalog odužio i zbog toga što su profesori kardiohirurgije sa medicinskih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu odbijali da uopšte učestvuju u radu Komisije za izbor dr Dragana Milića“, kazala je.

Ona je rekla da je dr Milić zbog ovakvog produžavanja rokova uputio prigovor Ministarstvu prosvete, koje je 7. marta obavilo inspekcijski nadzor i „ustanovilo da u ovom izbornom postupku nije učinjen nijedan propust“.

„Inspekcija je istovremeno naložila da više ne zaključujemo anekse ugovora o radu kojima je nastavnicima produžavan radni odnos do okončanja izbornog procesa za njihov izbor u zvanje za koje su konkurisali, što smo praktikovali do tada, već da se radni odnos sa njima prekine zbog isteka ugovora o radu. Nakon toga smo to i činili, pa dr Milić nije ni prvi ni jedini nastavnik koji je došao u takvu situaciju, bilo ih je nekoliko“, rekla je Stanković Đorđević.

Ona je dodala da će predlog Komisije za pisanje izveštaja ići na Izborno veće fakulteta, koje čini svih 250 nastavnika, i koje će doneti svoj predlog, a potom na Naučno- nastavno veće i Senat Univerziteta, kada će odluka o njegovom izboru u više zvanje postati konačna.

Ukoliko i konačna odluka bude negativna, dr Milić će moći da konkuriše za izbor u redovnog profesora na nekom od narednih konkursa, kazala je.

„Odluka o prestanku radnog odnosa dr Milića apsolutno nije povezana sa njegovim političkim angažmanom, osim što po mom mišljenju on koristi ovu situaciju za svoju političku afirmaciju. Zašto bi uostalom članovi Komisije iz Beograda i Novog Sada (dr Nenad Ilijeski i Aleksandar Redžek, prim. aut.) imali bilo kakav interes da ospore kredibilitet dr Milića koji izlazi na lokalne izbore u Nišu?“, rekla je ona i dodala da „nije član njedne stranke“, te da kao dekanica za devet godina „nije imala nijedan politički pritisak“.

Dr Milić je prethodno sugerisao da su članovi Komisije dr Ilijevski i dr Redžek, inače, bili među javnim ličnostima koje su potpisima podržale listu koalicije oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ na parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine.

Izvor: Danas

Global Digital Clinik