Čaj od lovora: Lek protiv svih vrsta kašlja, deluje umirujuće na sluznicu grla i dušnika

čaj od lovora
Foto: Luftika

Naše bake su s razlogom stavljale lovorov list (lorber) u jela, a znale su i za njegova lekovita svojstva. Čaj od lovora pomoći će vam da umirite svaki kašalj.

Čaj od lovora pomaže zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima ove biljke, koja pripada porodici lovornjača, a poreklom je iz Male Azije. Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm.

Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini. Listovi su vrlo aromatičnog, gorkog i jakog ukusa.

Sveži listovi sadrže vitamine A, C, kao i vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum.

Čaj od lovorovog lista odličan je kao lek protiv svih vrsta kašlja, i suvog i mukoznog, jer deluje umirujuće na sluznicu grla i dušnika.

Posle samo jedne šolje čaja kašalj će se umiriti.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Recept za čaj od lovora

  • 2,5 dcl vode
  • 4-5 lista lovora
  • pola limuna
  • kašičica meda

Ukoliko ne volite bilo koji od ostalih sastojaka, sasvim su dovoljni i lovor i voda.

Stavite listove suvog ili svežeg lovora u šerpicu, prelijte hladnom vodom, ostavite da provri i kuva se 4-5 minuta. Ostavite čaj poklopljen da odstoji još 10 minuta, procedite i dodajte sastojke po želji (med ili limun). Piti umereno vruć čaj u manjim ali čestim gutljaima.

Dnevno možete piti i do litar ovog čaja.

Napomena: Trudnice treba da izbegavaju lovor jer može uzrokovati pobačaj. Otrovan je za pse i mačke.

Izvor: Luftika

Dostava hrane u Nišu