BRUKA: Ukradeni testovi iz matematike, odložen test za četvrtak

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je razlog zbog koga je odložen za test iz matematike za male maturante.

– Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga – kaže Šarčević.

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je “zatajilo” negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

– Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo – kaže Šarčević za “Novosti”.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za danas u 9 časova odloženo je za četvrtak, 20. jun 2019. godine.

U niškim osnovnim školama direktori nisu bili upoznati sa odlaganjem testa iz matematike jer su već oko osam sati počeli da pripremaju sale u kojima će deca polagati test. Osmaci su se uobičajeno već u to vreme okupili ispred svojih matičnih škola i čekali da uđu i zauzmu svoje mesto. Niko od njih nije znao da će biti vraćen iz škole i da je test iz matematike odložen.

Ako je razlog odlaganja mature „provaljivanje“ testova postavlja se pitanje kako je do toga došlo kada se zna da su u toku štampanja testova smo tri osobe znale o kojim se zadicima rade, da su testovi do Školskih uprava distribuirani uz pratnju policije i da su ih direktori u Školskoj upravi preuzimali uz pratnju školskog policajca koji je sve vreme bio sa predstavnicima škole.

Inače, dvedeset zadataka iz matematike ispisani rukom kružili su na društvenim mrežama, a osmaci su odmah počeli da ih rešavaju jer su dobili informaciju od drugova da se radi o zadacima koji će se naći na testu iz matematike. Prvi su ovu vest prijavili roditelji medijima.

Exe-Net