Broj obolelih dupliran: Kapaciteti “Čaira” gotovo popunjeni

čair
Foto: mod.gov.rs

U odnosu na jučerašnji dan broj pacijenata u privremenoj bolnici u hali “Čair” je dupliran. Smeštaj pacijenata sa lakšom kliničkom slikom počeo je pre četiri dana. Trenutno je u hali “Čair” 136 ljudi, a kapaciteti su skoro popunjeni.

Tokom jučerašnjeg dana broj smeštenih pacijenata porastao je sa 64 na 136. Razlog tome su povećano testiranje i nova odluka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Batut” da više nema lečenja kod kuće. Stoga će svi pacijenti sa blagim simptomima i lakšom kliničkom slikom biti smeštani u privremene bolnice. Pacijenti koji se nalaze u teškom stanju smeštaju se u kovid bolnice, u Nišu su to Infektivna klinika i zgrada stare Hirurgije.

Smeštaj u halu “Čair” otpočeo je 05. aprila, a njen kapacitet je 256 ležajeva. Za pacijente je obezbeđen dovoljan broj toaleta i kupatila, Internet konekcija, i pruključci za električnu energiju. U ovu privremenu bolnicu smešteni su pacijenti sa područja čitavog jugoistoka Srbije. O njima se brine 18 lekara i 90 medicinskih sestara.

U slučaju popunjenih kapaciteta obezbeđeni dodatni prostori

Grad je u slučaju da se kapaciteti hale “Čair” popune obezbedio dodatne prostore koji mogu biti korišćeni kao privremene bolnice. To su sale u školama “Mika Antić” i “Dušan Radović”. One su opremljene kako bi se u njima smeštali pacijenti sa blažom kliničkom slikom.

Ishranu pacijenata u privremenoj bolnici obezbeđuje ustanova za smeštaj i ishranu studenata Studentski centar “Niš”. Dezinfekciju privremene bolnice obavlja Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Beograd, a redovno održavanje higijene objekta obezbeđuje Gradska uprava grada Niša. Obezbeđenje objekta privremene bolnice vrši Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta, navodi se u Službenom glasniku (br. 50/2020).

Podsećamo, prema poslednjim izveštajima u Srbiji ima skoro 2500 registrovanih slučajeva, od kojih je 1394 hospitalizovano. U Nišu se na respiratorima nalazi 19 osoba, i svi su u izuzetno teškom stanju. Veterinarski specijalistički institut u Nišu jedna je od institucija u kojoj kreće testiranje na korona virus.

Autor N.M.

 

Dostava hrane u Nišu