PD Preslap. Branje badnjaka na planini Kalafat i uspon na Temeni vrh (730 m)

Planinarsko društvo “Preslap”
Planinarsko društvo “Preslap”

U čast Badnjeg dana i Božića, Planinarsko društvo “Preslap” organizuje laganu akciju na planini Kalafat: selo Gornji Matejevac – “Latinska crkva” – manastir Sv.Jovana – Temeni vrh (730 m), zajedno sa branjem badnjaka.

Nedelja, 06.januar 2019.godine
Planina Kalafat

Temeni vrh (730 m) i branje badnjaka
Nedelja, 06.januar 2019.godine

U čast Badnjeg dana i Božića, Planinarsko društvo “Preslap” organizuje laganu akciju na planini Kalafat, u nesporednoj okolini Niša, na kružnoj stazi dužine 8 km: selo Gornji Matejevac – “Latinska crkva” – manastir Sv.Jovana – Temeni vrh (730 m) – “Latinska crkva” – selo Gornji Matejevac, zajedno sa branjem badnjaka.

Ova staza prohodna je i po snegu. Ne iziskuje preveliki napor, zanimljiva je, i kratka, sasvim dovoljno da se prepodnevni deo Badnjeg dana iskoristi za branje badnjaka, a da se do popodneva sa badnjacima vratimo svojim kućama.

Do Gornjeg Matejevca možemo doći na dva načina: prigradskim autobusom koji sa autobuske stanice u Nišu polazi u 07:00 časova, a usput staje kod tehničkih fakulteta, u Jagodin mali, kod “Niteksa”, u Durlanu… (karta za autobus staje 80 dinara i kupuje se u autobusu), ili sopstevnim automobilima (obzirom da uspon počinje i završava se na istom mestu).

Na uspon se polazi iz centra Gornjeg Matejevca u 07:20 časova, i najpre obilazimo crkvu Svete Trojice iz 11.veka (čuvena “Latinska crkva”).

Učesnici koji na akciju dolaze sopstvenim prevozom, mogu parkirati automobile kod “Latinske crkve”.

Posle “Latinske crkve” za narednih 20-tak minuta stižemo do manastira Svetog Jovana. Posle kraćeg odmora, produžavamo i ulazimo u šumu, te se šumskom, širokom stazom, penjemo na Temeni vrh (730 m), koji se nalazi nešto zapadnije od manastira.

U silasku sa Temenog vrha, beremo badnjake. Ka Gornjem Matejevcu spuštamo se stazom koja zapadnije od Temenog vrha, obodom Temenog vrha, iznad sela Kamenica. Posle toga, spuštamo se u selo Gornji Matejevac, gde stižemo kod “Latinske crkve” oko 12:30 časova, a u centar sela oko 12:45 časovagde stižemo u 13:00 časova.

Učesnici koji na akciju dolaze autobusom, ovde čekaju autobus iz Knez Sela, koji iz Knez Sela polazi u 13:05 časova, a u Gornji Matejevac dolazi u 13:10 časova (takođe se karta kupuje u autobusu i košta 80 dinara).

U Niš stižemo u 13:30 časova.

Hrana je iz ranca, vode ima u manastiru Svetog Jovana.

Potrebna je oprema za planinarenje u zimskim uslovima.

Vođe akcije su Nenad Stevanović (telefon: 062/637-771), Petar Ratković (telefon: 069/579-75-85) i Miloš Stamenković (telefon: 069/149-88-80).

Prijavljivanje za akciju nije potrebno, već se učesnici okupljaju što na prigradskoj autobuskoj stanici, što u Gornjem Matejevcu kod “Latinske crkve”, u zavisnosti kojim prevoznim sredstvom će doći u Gornji Matejevac.