Božo Prelević : “Veštak nije umeo mnogo toga da objasni, nedostaju snimci, vrtimo se u krug”

božo
Foto Naissus Info, Božo Prelević - advokat porodice

Iako je najavljivano, ni na današnjem glavnom pretresu suđenja vozaču Zorana Babića (Dejanu Stanojeviću) za nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, nije bilo završnih reči, jer se nisu pojavili policajci koji su trebali da svedoče. Saslušan je saobraćajni veštak koji je rekao da su ekspertizu radili na osnovu dostupnih materijala, bez 2 minuta snimka i tehničkog pregleda automobila u kojem je bio Babić. Advokat porodice Božo Prelević kaže za Naissus Info da veštak nije umeo mnogo toga da objasni.

Svedoci, policajaci Nikola Mitić i Bratislav Mićić koji su bili na mestu nesreće nisu se pojavili, ali je saslušan Boris Antić iz komisije veštaka, predstavnik Saobraćajnog fakulteta Beograda.

Veštak je prilikom saslušanja danas rekao da je Komisija veštaka, u ekspertizi iz maja 2019. godine, radila na osnovu materijala koji je bio dostupan.

„U materijalu koji je raspoloživ, u 8.30.44 sekundi se video zapis prekida, a nastavlja u 8.32.33 sekundi. Kako je do nezgode došlo u 8.31 min. nije bilo moguće analizirati nailazak škode ka naplatnoj rampi jer taj deo snimka nedostaje. To je na strani 8 u izvestaju“, rekao je veštak saobraćajne struke Boris Antić.

On je ostao pri  analizi i veštačenju iz maja 2019., a dopunjeno je mišljenje podacima o postupanju zimske službe.

„Prema građevinskom dnevniku u noći između 30.i 31. januara 2019. izvršeno je preventivno posipanje soli“ na mostovima i nadvožnjacima i petljama i tamo gde je vlažna površina kolovoza na autoputu oko Niša. Temperatura je rano ujutru bila oko nule, a kolovoz je obilažen”, rekao je veštak na sudu.

„Ovo je dokument (građevinski dnevnik putarske službe) šta su putari radili tog dana i u četvrtak se spominje da je bilo delimično magle, ne piše da je vršeno posipanje soli i tog jutra se ne spominje Doljevac. Ali, možda bi neki radnik bolje to mogao da objasni“, rekao je između ostalog.

Pojasnio je da je tog jutra, kada je poginula Stanika Gligorijević, mnogo toga zavisilo od tehnike vožnje i kočenja – blaže usporenje, ne oseti se proklizavanje i sl. ali je to ostavljeno sudu na odlučivanje.

Advokat oštećenih rođaka Stanike Gligorijević, Božo Prelević kaže za Naissus Info da veštak nije umeo mnogo toga da objasni.

“Danas se veštak izjašnjavao odgovarajući samo na moja pitanja, jer ih niko drugi nije ni imao. Zanimljivo je bilo čuti odgovore kako se objašnjava da nema tehničkog pregleda za vozilo u kome se nalazio Babić a da ima za vozilo oštećenog”, kaže Prelević.

Dodaje i da nije urađena DNK analiza vozača Škode u kojoj se Babić nalazio.

“Nije umeo da objasni da li se radi o karakteritičnim povredama, pucanja leve butne kosti kod vozača a ne kod suvozača. Stalno je ostavljao mogućnost da je bilo leda na putu iako ni u jednom dokazu ni dokumentu ne piše da je bilo leda ili ulja na putu iako su svi drugi učesnici vozili velikom brzinom pa se niko nije zaneo, iako nema dokaza da se vozilo kojim se vozio Babić zanosilo jer nema tu bočnu silu”, navodi Prelević.

Prelević dodaje da je na osnovu iskaza, veštak ostavio mogućnost “da može i jedno i drugo, pri čemu nema dokaza za led”.

“Sve vreme će veštaci tvrditi da je led, on naravno ne ume da objasni ni zašto nedostaju snimci, tako da se vrtimo u krug, zbog faktički uništenih ili oduzetih dokaza u predmetu”, tvrdi Prelević.

Sestra preminule Stanike Gligorijević ne odustaje od zahteva da se vide 2 minuta snimka sa naplatne rampe koja nedostaju, a zbog nepojavljivanja svedoka sve je odloženo za 20.april.