Borba za život male Jane iz Niša. Na rođenju imala težinu od 2.750 gr, od kojih je 450 gr zauzimao tumor u predelu kičme

Četvorogodišnjoj Jani se žuri. Intervencija koja čeka ovu malenu Nišlijku košta 8.100,00 evra. Svakog meseca, kako tvrde njeni roditelji, skoro 100.000 dinara ode za terapije, vežbe, apoteku, a svaki odlazak u Zagreb, “odnese” još oko 1.000 evra.

Jana Pavlović je na rođenju imala težinu od 2.750gr, od kojih je 450gr zauzimao tumor u predelu kičme, abdomena i desnog gluteusa, navodi fondacija Humanost bez granica.

Rođena je sa 2.750gr, a sam tumor je bio težak oko 450gr. Odmah je počela i borba za Janin život. U Nišu nisu davali nikakve nade da će Jana preživeti, pa su roditelji potražili mišljenje lekara iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova.

Prvu operaciju je imala posle petnaest dana od rođenja, trajala je 8h, a nakon nje je Jana u klinici ležala sama skoro dva meseca. Patološki nalaz je na sreću pokazao da se radi o benignom tumoru.

Jana ne može samostalno da mokri a desna noga, kao i desno stopalo su joj slabije razvijeni.

Posle operacije joj je urađena magnetna rezonanca i ponovo je uočena neka promena na kičmenom stubu.

Jani su u januaru 2019. godine zakazali novu operaciju, koja joj nije urađena jer je Jana upala u takozvanu urosepsu. Samo zahvaljujući brzom reagovanju dežurnih lekara uspeli su da je spasu i odložili su operaciju za april 2019. godine.

Patološki nalaz je pokazao da se radi o masnom tkivu, a ne tumoru, kao prvi put. Par meseci kasnije ponovljen je MR kičme na kome se vidi da i dalje ima nekih promena ali doktori su smatrali da je to ožiljno tkivo, koje i dan danas ne raste ali je i dalje prisutno.

Jani su vremenom ustanovili da ima i povraćaj urina u bubreg 5-tog stepena. Prepisana joj je svakodnevna fizikalna terapija i elektrostimulacije, kao i nošenje ortoza noću i posebnih cipelica.

Najavljene su moguće operacije, kao što su produžavanje desne noge, reimplatacija uretera, plastična hirurgija (zbog nedostatka desnog gluteusa i velikih ožiljaka od operacija) i ako se bude našao način da se reši neurogena bešika, kako bi Jana samostalno mokrila.

Jani su potrebna sredstva za medicinski potrošni materijal, svakodnevne odlaske na fizikalne terapije, mesečne kontrole u Beogradu, vitamine, minerale, suplemente, specijalističke preglede i kontrolna snimanja, kao i za moguće intervencije, koje su najavljenje od strane lekara.

Porodica nije u mogućnost da sama finansira neophodne tretmane i operacije i zato poziva sve ljude dobre volje da pomognu Jani za srećno i normalno detinjstvo, tako što će preko FONDACIJE – humanost bez granica, poslati SMS sa brojem 106 na 2407.