Bez čekanja i uputa na mamografski pregled u Domu zdravlja. Otvoren novi šalter za zakazivanje pregleda

Bez čekanja i bez uputa, sa zdravstvenom legitimacijom, pacijentkinje će moći da zakažu mamografski pregled u niškom Domu zdravlja. U okviru Odeljenja za mamografiju na prvom spratu, upravo za pomenute potrebe, otvoren je šalter u Službi za radiološku dijagnostiku a pregled se može zakazati i pozivom na broj: 062/8-044-373.

Skrining podrazumeva pregled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke i omogućiti efikasnije lečenje.

Pregledom su obuhvaćene žene starije od 49 godina.

Preporuka mamografskog testiranja u organizovanom skriningu je da se ponavlja na svake dve godine (individualni režim, manji intervali).

Mamografskim pregledom se mogu otkriti tumori manjih dimenzija i nepalpabilne lezije.

Ultrazvuk predstavlja dodatnu dijagnostičku metodu koja se koristi za evaluaciju palpabilnih ili mamografaki viđenih lezija.

Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjene invalidnosti, bolji kvalitet života kao i smanjenje troškova lečenja i indirektnih troškova bolesti.

Cilj Nacionalnog programa je smanjenje smrtnosti žena od karcinoma dojke u Republici Srbiji i podizanje svesti žena o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke kao i informisanje o značaju skrininga.

Rak dojke rano otkriven je izlečiv u velikom broju slučajeva.