Beogradska predstava “Mitrovdan” gostuje u Nišu

Narodno pozorište Niš
Foto; Narodno pozorište Niš

Predstava pod imenom „Mitrovdan“ gostuje u ponedeljak 12. novembra u niškom Narodnom pozorištu. Režiju i tekst predstave potpisuje Bratislav Petković, a realizuje se u saradnji Opere i teatra Madlenianum i Moderne garaže iz Beograda.

U središtu priče su patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirovič, emigrant. Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami „Mitrovdan“ je upravo odluka Vilhelma Krauta da tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj.

Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigrantski život do svog ovozemaljskog kraja.

Premijerno izvođenje predstave bilo je 8. februara ove godine, a uloge tumače Nebojša Ljubišić, Lako Nikolić i Božidar Stošić. Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 800 dinara u parteru i 600 na balkonu.

Global digital clinic