Artroza ili okoštavanje: Najčešća reumatološka bolest

Artroza ili okoštavanje je najčešća reumatološka bolest. Svako od nas će posle 40. godine imati manje ili više izraženu artrozu na nekom zglobu.

Osnovni uzrok nastanka okoštavanja je propadanje, degeneracija zglobne hrskavice. Hrskavica gubi vodu, postaje krta i puca.

Artroza se najčešće javlja na tzv. nosećim zglobovima (kuk, koleno, lumbalna kičma) i na zglobovima koji se mnogo upotrebljavaju (vratna kičma, sitni zglobovi šaka). Glavne tegobe pacijenata su bol u zglobovima pri pokretu, pucketanje u zglobovima.

Pregledom se konstatuje koštani otok, ograničena pokretljivost i krepitacije (pukoti) pri pokretanju. Laboratorijske analize, parametri zapaljenja su obično odsutni kod artroze. Radiološki se konstatuje suženje zglobnog prostora, skleroza kosti i koštani izraštaji.

Prevencija je izuzetno značajna kod okoštavanja – smanjenje telesne težine i jačanje mišića oko obolelog zgloba.

Od lekova se primenjuju oni za smanjenje bola, zatim lekovi koji štite hrskavicu, hondroprotektori. Kod pojave izliva i otoka u zglobu se vrši punkcija zgloba i ubrizgava protivzapaljenski lek, obično kortikosteroid. Intraartikularno se daju i tzv. viskosuplementi.

Fizikalna terapija i ortoze su značajan deo lečenja. Krajnje sredstvo kod neuspeha pobrojanih konzervativnih terapija je hirurško lečenje, implantacija proteze zgloba.

Prof. dr Aleksandar Dimić Reumatolog

Poliklinika Life IMPULS

Niš, Bulevar Nemanjića br. 46A
uz desni kraj Bulevarske pijace Boško Buha
018/522-999
018/599-222
066/82-000-60
066/82-000-61

Radno vreme
Svakog radnog dana od 08-20 časova, kao i subotom i nedeljom od 8-20 časova, poliklinika Life IMPULS je otvorena, a naši stručni timovi spremni da pomognu u rešavanju Vaših zdravstvenih tegoba.

Za hitne ili vremenski neodložne preglede, postoji mogućnost zakazivanja pregleda i neradnim danima, subotom popodne, nedeljom i tokom praznika na telefon 066/82-000-60.

Takođe, postoji mogućnost da Vas pedijatar i specijalista interne medicine u u toku dana pregleda i bez zakazivanja.