Pokrenuta aplikacija za anonimno prijavljivanje divljih deponija u Srbiji

aplikacija
Foto: Ilustracija, Unsplash

Pokrenuta je aplikacija “Ukloni divlju deponiju”, kojom će građani moći anonimno da prijavljuju lokacije divljih deponija u Srbiji.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuli su aplikaciju u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, saopštio je UNDP.

Podaci dostavljeni preko aplikacije biće javno dostupni na mapi Agencije i građani će tako moći da prate da li su nadležna preduzeća i institucije uklonile deponiju. Moći će da prate i koliki je ukupan broj prijavljenih divljih deponija u njihovom okruženju i u Srbiji.
“Preko ove aplikacije će svi građani moći lako i anonimno da daju svoj doprinos evidentiranju lokacija divljih deponija u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, na teritoriji Srbije postoji preko 2.200 divljih deponija. Procenjuje se ida taj broj može biti daleko veći.

“Osim što kvare izgled okoline, divlje deponije utiču i na zagađivanje vazduha, voda i zemljišta. Samim tim ugrožavaju i zdravlje ljudi. Na njima ponekad dolazi i do požara, čemu doprinose i emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) kao i drugih zagađujućih materija sa ovih deponija”, naveo je UNDP.

Dodali su da divlje deponije predstavljaju najveći rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi kada se nalaze u blizini naselja, ili obale reke, potoka, jezera ili akumulacije.

“Kako bi prijavili divlju deponiju koju uoče u svojoj okolini korisnici treba da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine”, ističe se u saopštenju.

Izvor: Beta