Antidekubitni dušeci – glavni pomoćnik usled dugotrajnog ležanja

Dugotrajno ležanje usled različitih bolesti može izazvati niz različitih problema kako kod starijih, tako i kod mladih ljudi. Ono što posebno utiče na fizičko stanje pacijenata prilikom bilo koje bolesti jeste dugotrajna izloženost tvrdoj i neprilagođenoj površini, zbog koje se javljaju rane u vidu dekubitusa. Ovaj problem je sve češći, a vezuje se uglavnom za osobe koje iz bilo kog razloga moraju dugo da leže u krevetu.

Dekubitus predstavlja oštećeno tkivo koje nastaje kao rezultat stalnog vršenja pritiska na određene delove tela. Ovaj problem javlja se kada se deluje na određene delove tela ukupnom težinom, te prilikom bilo kakvog pritiska tkivo ostaje bez kiseonika i cirkulacije. To za rezultat ima sušenje i pucanje kože, te na kraju i nastajanje dekubitusa. Dekubitus može da se razvije i u dubljiv slojevima kao što su mišići ili masno tkivo.

Zahvaljujući razvoju medicinskih pomagala i sve većeg ulaganja u ozdravljenje bolensika, dekubitus se može uspešno lečiti. Kao najveća pomoć prilikom suočavanja sa ovim problemom jeste antidekubitni dušek, koji itekako može poboljšati način života ljudi koji iz bilo kog razloga moraju da leže u krevetu na duži vremenski period. 

Šta je antidekubitni dušek?

Antidekubitni dušek je jedan od najboljih načina na koji mogu uspešno da se prevaziđu dekubitne rane. U pitanju je medicinsko pomagalo koje je kontruisano tako da prenosi pritisak sa jednog dela tela na drugi deo. Na taj način, antidekubitni dušek uspešno zamenjuje medicinsko osoblje, budući da uspeva da samostalno okrene pacijenta. Njegova funkcija jeste da oslobađa pritisak na delove tela koji su bili izloženi pritisku tokom samog ležanja.

Antidekubitni dušek funkcioniše tako što jedne redove komora napumpava, dok druge ispumpava. Dok pacijent leži na prvim komorama on ujedno na te delove vrši i pritisak. Nakon nekoliko minuta prve komore se ispumpavaju, oslobađaju pritisak na telu i napumpavaju druge komore na kojima pacijent prethodno nije ležao. Ceo ovaj proces traje ukupno 12 minuta, te se naizmenično jedne komore napumpavaju a druge ispumpavaju. 

Prednost ovog mehanizma jeste ta što se upumpavanje i ispumpavanje odvijaju izuzetno sporo i nežno, te sam pacijent skoro ništa i ne oseti. Mnogi ovaj proces poistovećuju sa laganom masažom, budući da pacijent leži čas na jednoj, a čas na drugoj strani. Pozitivna stvar antidekubitnih dušeka jeste ta što se može koristiti u bilo kom stadijumu dekubitusa, te može pomoći u bilo kom slučaju. 

Antidekubitni dušek namenjen je, pre svega, svim pacijentima koji su iz bilo kog razloga izloženi dugotrajnom ležanju. Njega mogu koristiti osobe sa invaliditetom, osobe koje su bila izložene hirurškim operacijama, pacijenti koji su polomili kuk, butnu kost, karlicu i ostale elemente. Takođe, pogodne su i za one koji su doživeli saobraćajnu nesreću, kao i svima onima koji iz bilo kog drugog razloga ne mogu samostalno da promene položaj ležanja duže od sat vremena. 

Kakav antidekubitni dušek je najbolje koristiti?

Kako biste nabavili kvalitetan antidekubitni dušek, potrebno je da istražite i kontaktirate kvalitetnu firmu koja se bavi proizvodnjom originalnih medicinskih pomagala. Pravi antidekubitni dušek napravljen je od medicinskog PVC materijala po posebnom standardu. Ovaj materijal otporan je na urin i vodu i lako se čisti, te se stoga preporučuje posebno pacijentima koji nose pelene. Isto tako, kod ovog materijala ne dolazi do dodatnog zagrevanja ili hlađenja, koji mogu izazvati i dodatne upale. 

Kada je u pitanju čišćenje antidekubitnog dušeka, on se može čistiti isključivo mlakom vodom i deterdžentom ili razblaženim alkoholom. Sva druga sredstva za čišćenje nisu preporučljiva budući da mogu da prouzrokuju odlepljivanje dušeka. Takođe, postoji antidekubitalni sprej za čišćenje koji se može naći u posebnim firmama za medicinska pomagala. 

Antidekubitni kompresor podesićete u odnosu na težinu pacijenta. Stoga, potrebno je da znate da što je pacijent teži, potrebno je i više vazduha da se napumpa u kompresor. Kada povećavate vrednost regulatora, na taj način se omogućava kompresoru da ubaci veću količinu vazduha u dušek po minutu. Antidekubitni dušek ne može da radi bez kompresora, budući da je to neophodna jedinica za sam rad dušeka. Njega dobijate uz sam paket, zajedno sa dušekom. 

Iako dekubitne rane mogu izazvati velike probleme i negativno uticati na kvalitet života pacijenata, potrebno je znati da postoje određena medicinska pomagala koja umnogome mogu olakšati bolesničke dane. Antidekubitni dušek pomoći će pacijentima da se što pre oporave, te da značajno poprave kvalitet svog života. Stoga, izuzetno je važno izabrati kvalitetnu firmu i originalan antidekubitni dušek, koji će pacijentima olakšati svakodnevno funkcionisanje.