Anđa Šušić i Dragan Vilić voljenome Nišu. Predstavljanje književnog rada spisateljice iz Novog Sada i pisca iz Užica

Predstavljanje književnog rada Anđe Šušić, književnice iz Novog Sada i Dragana Vilića, književnika iz Užica, biće održano večeras od 18 sati u Galeriji NKC- a. Moderator je Tatjana Milenković, urednik Naučno-popularnog i obrazovnog programa.

Književnica Anđa Šušić je rođena u Gajdobri 1947. godine. Tu završava osnovnu školu, a zatim odlazi u Zemunsku gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Studijskoj grupi za istoriju. Do sada je objavila sedam knjiga, a sve je počelo sa Gajdobrom, knjigom koja je urađena kao dug i zahvalnost zavičaju. Zatim su objavljene dve zbirke poezije, Aurozan i Nadahnuće i zbirke pripovedaka, Ogledala i Trag nokta. Objavila je i dva romana, Korespondencije duha i uma – roman epistolarne forme koji je uradila kao koautor književnika Dragana Vilića i Sača, romana – eseja, koji će biti predstavljen u Galeriji NKC- a.

Inače, gđa Šušić je član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, Društva književnika Vojvodine i Književne zajednice Jugoslavije. Nominovana je za člana Matice srpske i Udruženja književnika Srbije, saradnik je „Nove zore″ i „Luče″. Njeni radovi su objavljivani u mnogim domaćim i stranim časopisima. U štampi je njen treći roman, Ram zua sliku, delo od pet stotina stranica, kojeg svi željno očekujemo.

Za Dragana Vilića slobodno možemo reći da je književnik koji se ostvario u skoro svim književnim vrstama, od poezije svih motiva, sve do romana, a roman koji će večeras biti predstavljen je roman Bludnica, njegova sedamnaesta knjiga po redu. Srž ovog romana je blud, strast i ljubav, ali njegov kostur čine religijske priče koje počinju Novim zavetom, legende, mitovi, autorove dileme i autorova filozofija. Inače, prva knjiga mu je bila zbirka poezije Stakleno carstvo, koja je objavljena u Književnoj zajednici Vaso Pelagić u Banjaluci, 2000.

Rođen je 1956. u selu Braićevići, pored Gacka, u BIH. Od 1959. do 1992. je živeo u Sarajevu, a od 2002, do 2021. u Americi, kada se sa suprugom vraća na Balkan i nalazi mir u podnožju planine Zlatibor, u Užicu. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske, Književnog kluba Skadarlijska boemija i redovan član Matice Srpske.