Ana Stanić: Niš je neraskidivi deo mog identiteta

ana stanić
Foto: Naissus.info

O tome šta joj znači Niš, u kome je i rođena, kakav je danas položaj pop muzike, i šta savetuje mladim muzičarima, razgovarali smo sa Anom Stanić pevačicom, kompozitorom i diplomiranom filmskom i televizijskom producentkinjom.

Ana Stanić je rođena 8. decembra 1975. godine u Nišu, a nakon dve godine preselila se u Zaječar, odrasla je u Beogradu, gde i danas živi. Korene po majci vuče iz Niša, u kome su  živeli njeni baka i deka, a koje je kako nam je rekla baš volela i bila vezana za njih.

“Obožavala sam da dolazim u Niš. Svakog letnjeg raspusta smo ja i brat po mesec dana ostajali u Nišu, a malo i na selu sa bakom i dekom. Taj njihov stan, bakina kuhinja, najbolji paradajz, pečene paprike, domaća prelepa hrana, zatim boravak na selu na obroncima Suve planine, odsečena od civilizacije i prelepa”, kaže Ana Stanić.

Dodaje da nije mnogo izlazila u Nišu u tinejdžerskim godinama, jer joj je najlepše bilo kod bake i deke u stanu ili odlazak na selo, pa je kako ističe, za Niš vezuju najtoplia osećanja vezana za brojnu porodicu ovde. Čair je ipak nešto što izdvaja.

“Uvek sam volela Čair, Tvrđavu, ali i moje dete, i danas kada dolazim u Niš obavezno idemo u Čair to nemamo u Beogradu, za nas su niški parkovi lepši od beogradskih”, kaže Ana Stanić.

Dodaje da sebe smatra Beograđankom, jer je tamo provela najveći deo života koji je i odredio.

“Ali sa druge strane Niš je neraskidivi deo mog identiteta i prvenstveno deo mog nasleđa, posebno zbog moje porodice, uvek je bio važan taj mesec koji sam svake godine provodila ovde, za Niš me vežu dragi ljudi koji su važni u mom životu“, ističe Ana Stanić.

Niš kako nam je rekla zauzima posebno mesto u njenom srcu, i u velikoj meri se kako ističe oseća kao Nišlijka.

Kad je reč o početku karijere i nastupima u Nišu kaže da je uvek obožavala nišku publiku i da je nakon nastupa imala sjajne utiske, od novogodišnjih nastupa na Trgu, pa i do nastupa prošle godine u Domu vojske.

Nedostaje sistemska podrška za bolji položaj muzičara i mladih koji imaju kvalitet

Sinoć je u „Carpe Diem coctail garden-u“, održana treća radionica u organizaciji „Štek House“, na kojoj je upravo Ana Stanić razgovarala sa mladim niškim muzičarima o produkciji, pevanju i konponovanju pesama.

“To je tematika od početne ideje do finalnog snimka, mislim da na tu temu imam puno toga da kažem ljudima koji se bave muzikom i koji žele da je plasiraju u javnost, jer sam kompozitor i producent, pa mogu od početka do kraja da opišem taj proces, koji se zbog napredka tehnologije menja iz godine u godinu”, kaže Stanić.

ana stanić
Foto: Naissus.info

Govoreći o položaju pop muzike pa i muzičara u Srbiji u poslednjih 20-30 godina, kaže da nije sklona da “kuka” nad situacijom koja nije dobra.

“Nedostaje sistemska podrška, infrastruktura, isprovocirana i kovidom, osnovala sam zajedno sa kolegama Udruženje muzičkih autora i izvođača, kako bi kroz institucije pokušali da ostvarimo prava muzičara koja su trenutno na lošem nivou”, kaže ona.

Dodaje da ne postoji kontrola šta se sve emituje na domaćim medijima, poput emitovanja strane muzike, što je u drugim zemljama regulisano, poput Francuske , Italije, Španije Nemačke…

“Ima puno prostora za poboljšanje a surova tržišna utakmica, brojke i you tube, je realnost, sa tim mora da se živi, uzme u obzir, ali i te brojke moraju da budu opomena da kvalitet ne može da se izrazi kroz cifre”, kaže ona.

Govoreći o uticaju medija, interneta na kreiranje “ukusa” kod mladih ona kaže da je sve dostupno i da “tu vlada totalna demokratija” gde mladi mogu da dođu do najraznovrsnijih sadržaja koji možda nisu prikladni a ni poželjni.

“Takva je situacija sada imamo Jutjub zvezde, svako vreme nosi neko svoje obeležje, to je svetski trend, treba se prilagoditi i boriti originalnošću i kvalitetom, ali mediji sa nacionalnom frekvencijom svakako moraju da imaju programsku politiku koja podržava domaće autore, kada bi na primer imali podsticaj od Vlade da podržavaju domaću muziku, to bi bilo dobro”, zaključuje Ana Stanić.