Ambasadorka Australije otvorila izložbu „Evolucija – Maske Toresovog moreuza“

ambasadorka australije

Ambasadorka Australije u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji Rut Stjuart, juče je u Oficirskom domu otvorila izložbu „Evolucija – Maske Toresovog moreuza“, koja će biti otvorena do 18. avgusta.

Izložbu u Oficirskom domu realizovala je Ambasada Australije u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša, a uz podršku Nacionalnog muzeja Australije i Grada Niša.

„Jako sam srećna što sam danas u Nišu i što mogu da otvorim izložbu „Evolucija – maske iz Toresovog moreuza“, pre svega zato što u Srbiji i u ovom delu Evrope nije toliko poznata priča o narodu iz Toresovog područja, to jest naroda koji živi na samom severu Australije“ , izjavila je Nj.E. Rut Stjuart, ambasadorka Australije.

Ona je  dodala da će posetioci  moći da vide maske , koje se tradicionalno izrađuju u ovom delu zemlje.

Izložba je realizovana u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša, a na otvaranju izložbe bilo i puno mladih ljudi:

“Jako je važno da kao mladi ljudi gradimo mostove prijateljstva, u ovom slučaju između daleke Australije i za nas neistražene zemlje i naše domovine Srbije. Srećni smo što će naši sugrađani do 18. avgusta da pogledaju zaista sjajnu izložbu. Napomenuo bih da je Niš prvi grad nakon Beograda u kome se ova izložba prikazuje”, izjavio je Jovan Milić ispred Kancelarije za mlade Grada Niša.

Na otvaranju izložbe nastupio je i mladi umetnik Filip Stipsić, koji je na saksofonu odsvirao numeru „My way“ Frenka Sinatre.

Podsetimo, izložbu je priredio Nacionalni muzej Australije kako bi publici približio bogatu tradiciju pravljenja maski u regionu Toresovog moreuza na dalekom severu Australije. Ove maske upečatljivog izgleda imaju ritualni i istorijski značaj, a izrada im je kompleksna sa puno detalja.  Izložba će biti otvorena do 18. avgusta. Ulaz je slobodan.