Agregati za struju: Tipovi i primene u svakodnevnom životu i poslovanju

Agregati za struju

Ako ste kod kuće ili u kancelariji, vozite se automobilom ili letite u avionu, gledate film u bioskopu ili na TV-u, ne možete bez struje. Slično tome, ako vodite posao u sektorima kao što su građevinarstvo, rudarstvo, nafta i gas, ugostiteljstvo, zdravstvo ili transport, potrebna vam je i električna energija.

 Međutim, često zaboravljamo koliko je električna energija važna sve dok ne dođe do prekida struje. Upravo zbog toga su generatori za struju, a posebno profesionalni agregati za struju neophodni.

 U nastavku saznajte koji sve agregati za struju postoje i koja je njihova primenama. 

Tipovi agregata za struju

Postoje dva osnovna tipa generatora: AC (naizmenična struja) i DC (jednosmerna struja) generatori. Dok je tehnika proizvodnje električne energije ista kod oba, naizmenična i jednosmerna energija postaju različite u smislu njihove primene – kako opterećenja primaju električnu energiju.

Na primer, generatori za kućnu upotrebu isporučuju naizmeničnu struju, dok automobili koriste generatorske motore koji proizvode jednosmernu struju. 

Na osnovu ovih primena, agregati za struju mogu da se dele na:

  • Prenosive,
  • Inverterske,
  • Generatore za rezervno napajanje,
  • Industrijske. 

Prenosivi generatori

Prenosni generatori su zgodni u raznim primenama. Dolaze u različitim konfiguracijama snage pogodnim za različite vrste upotrebe, od prirodnih katastrofa do kvara na električnoj mreži.

 Pored toga, oni obezbeđuju struju tokom planiranih ili neplaniranih nestanaka struje. Pogodniji su u stambene svrhe i za manje komercijalne zgrade kao što su maloprodajni objekti i prodavnice.

Isto tako, svoju primenu nalaze na gradilištima za napajanje manjih alata, kampovanje, događaje na otvorenom, kao i napajanje poljoprivredne opreme kao što su sistemi za navodnjavanje kap po kap. 

Inverter generatori

Inverterski generatori su praktično rešenje za mnoge potrebe snabdevanja električnom energijom. Oni koriste ispravljač da bi transformisali naizmeničnu struju u jednosmernu, što ih čini idealnim za korišćenje sa kućnim aparatima poput klima-uređaja i frižidera.

Ukoliko ste ljubitelj putovanja, oni su takođe idealni za vaše automobile, čamce ili bilo koje drugo rekreativno vozilo jer obezbeđuju stabilne vrednosti napona i frekvencije.

Zbog svoje male težine i kompaktnosti, inverterski generatori su vrlo prenosivi i pogodni za različite primene. 

Generatori za rezervno napajanje

Generatori za rezervno napajanje su od ključne važnosti za zaštitu kritične infrastrukture i njihove funkcije tokom prekida struje. Oni obezbeđuju neprekidan protok električne energije, čime se osigurava kontinuitet poslovanja i životnih funkcija.

 Takvi generatori su često montirani u komercijalne ustanove, stanove, hotele, restorane, bolnice, i slične objekte koji su povezane na mrežu. 

Industrijski generatori

Industrijska primena generatora se veoma razlikuje od stambenih ili malih komercijalnih aplikacija. Industrijski ili veliki komercijalni generatori moraju biti robusniji i da rade u teškim uslovima.

 Takođe treba da obezbede širok spektar karakteristika napajanja – od 20 kW do 2500 kW, od 120 do 48 volti, jednofazno i trofazno napajanje. Obično su ovi generatori prilagođeniji od drugih tipova generatora.

Postoji mnogo industrijskih generatora, a oni se mogu klasifikovati na osnovu prirode goriva koje se koristi za pokretanje motora, a koji pomažu u stvaranju električne energije. To uključuje dizel, benzin, prirodni gas, kerozin i propan. U okviru kategorije industrijskih generatora, prenosivi industrijski generatori se primenju gde veliki generatori ne mogu da budu instalirani. 

Agregati za struju: Stvari koje treba razmotriti

Generatori igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju izvora energije u nezgodnim trenucima. Bilo da se radi o vašem domu tokom nestanka struje ili kampovanju u šumi, agregati za struju nude pouzdan i praktičan način da vaši uređaji rade.

Međutim, njihov jak zvuk može predstavljati smetnju. Srećom, postoji i tiha varijanta generatora koja proizvodi manje buke. Ovi bešumni agregati za struju su manjih dimenzija u odnosu na svoje bučne kolege i veće efikasnosti goriva.

 Kada odlučujete koji generator ćete kupiti, važno je uzeti u obzir koliko je snage potrebno za napajanje vaših uređaja, opcije goriva koje su na raspolaganju i kapacitet agregata.

 Uzimajući u obzir ove faktore, možete odabrati najbolji generator koji će zadovoljiti vaše potrebe i osigurati pouzdan izvor napajanja u svakoj situaciji.

Global Digital Clinik