5 nordijskih navika koje je zdravo usvojiti

navike
Foto Unsplash

Navike su sastavni deo svakog aspekta života, a promena samo jedne može izmeniti njegov tok nabolje.

Kao što ste mogli pročitati u naslovu, danas ćemo se okrenuti zemljama na severu, od čijih naroda možemo puno naučiti. Nadamo se da ćete među ponuđenim savetima pronaći nešto u čemu se pronalazite i da će vam služiti. Krenimo…

1. Više vremena u prirodi

Poznato je da su stanovnici nordijskih zemalja okruženi šumama, jezerima i parkovima, što umeju da iskoriste za bavljenje sportom i šetnju. To doprinosi zdravom načinu života, ali postoje i druge opcije. Ukoliko niste u mogućnosti da boravite u prirodi, uvek možete uneti biljku u svoj dom, i na taj način odmarati oči. Zelenilo umanjuje stres, opušta i podstiče kreativnost.

2. Uživanje u obroku

Šveđani koriste pojam lagom, koji se odnosi na stil života u kome se porodica okuplja za stolom. Pored društva, oni cene umerenost, ali i prisutnost, pa porcije nisu premale, ni prevelike, a hrana se jede natenane, da bi se osetio svaki ukus.

Unsplash

3. Umerenost

Ovo se ne odnosi samo na ishranu, već na sve što radite, a cilj je da vam to prija. Dobar primer jeste upotreba telefona, koja se može svesti na manju meru – kada je zaista potrebno.

4. Kretanje i sport

Severni narodi vrednuju šetnju, a nimalo neobično i zimske sportove, kao što su skijanje i klizanje. Za njih ne postoje ograničenja u vidu loših vremenskih uslova ili godina, a redovna aktivnost je zaslužna za njihovu vitalnost. Bilo bi lepo da i vi počnete da razmišljate na isti način, i da ne tražite izgovore.

5. Životna snaga

Za kraj, nekoliko reči o onim situacijama za koje mislimo da su nesavladive, ali iz kojih ipak izađemo jači. Naravno, posredi je nešto što negujemo u sebi, a pokaže se kada se dešavaju nemili periodi, kakva je epidemija kojoj trenutno svedočimo.

Izvor:citymagazine.danas.rs