16. Međunarodni studentski festival folklora od 16. do 20. jula

Niš će i ovog jula biti prestonica folklorne umetnosti. Od 16. do 20. jula održaće se 16. Međunarodni studentski festival folklora, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš i Akademskog folklornog ansambla “Oro” SKC Niš.

Na jednom od omiljenih festivala Nišlijka i Nišlija nastupiće ansambli iz osam zemalja – Grčke, Češke, Čilea, Kolumbije, Nemačke, Poljske, Turske i Srbije. Svi oni imaće priliku da kroz muziku, nošnje i igre predstave duh i tradiciju svog naroda.

Festival počinje svečanim defileom učesnika glavnom ulicom u 19 sati, a potom i velikim koncertom na Letnjoj pozornici u 20.30.

Drugog dana festivala u 21 sat, takođe na pozornici pod vedrim nebom, nastupiće ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ (Priština, Gračanica). Oni će izvesti koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“.

Tokom trajanja festivala ansambli će, osim u Nišu, nastupiti na koncertima i u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Sokobanji, Ražnju i Knjaževcu.

Festival se zatvara u četvrtak koncertom na Letnjoj pozornici od 20.30, kome takođe prethodi defile učesnika Obrenovićevom ulicom od 19 sati.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Na otvaranju i zatvaranju sa nama će biti i volonteri iz NURDOR-a. Svi koji žele moći će da doniraju novac za unapređenje kvaliteta lečenja dece obolele od raka

Inače, festival je u proteklih 16 godina ugostio više od stotinu ansambala sa različitih meridijana. Članstvo u Međunarodnoj asocijaciji folklornih festivala i narodne umetnosti CIOFF – Nacionalna sekcija Srbije, ukazuje da je Festival organizovan po pravilima CIOFF i u skladu sa Konvencijom UNESCO-a o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Na Svetskom kongresu CIOFF održanom novembra 2021. godine u Budimpešti, doneta je odluka da naš Međunarodni studentski festival folklora bude proglašen za CIOFF INTERNATIONAL FESTIVAL, što je najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora. Međunarodni studentski festival folklora je prvi u Srbiji koji je ovako rangiran, te je ovakvo priznanje još snažnije utabalo staze za naredne uspehe niškog festivala i stvaranje brenda.