15 preduzetnika uhapšeno zbog sumnje da su malverzacijama stekli skoro 50 miliona dinara

35
Foto: Ilustracija, Pixbay

15 građevinskih preduzetnika uhapšeno je u okviru akcije usmerene na sprečavanje pranja novca.

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su 15 osoba, osumnjičenih da su malverzacijama stekle protivpravnu imovinsku korist od 48.783.660 dinara.

Ovo hapšenje je nastavak akcije koja je usmerena na sprečavanje pranja novca. U okviru nje, 17. avgusta uhapšen je i poreski inspektor S.I. Osumnjičen je da je sa još 23 osobe izvršio krivično delo pranje novca. Sumnja se da su protivpravno stekli približno 91 milion dinara.

Sada je uhapšeno još 15 osoba, za koje se sumnja da su sarađivale sa njim. Postoje osnovi sumnje da su oni, po prethodnom dogovoru sa osumnjičenim poreskim inspektorom S.I, na svoje ime registrovali fiktivne građevinske radnje. Na računne tih firmi su privredna društava „Balkan construction“ DOO Predejane, „Sleme VL“ DOO, „Potens perforacija“ DOO Požega i GZR „VS Unikop“ Sredor, uplaćivala novac za fiktivne poslove.

Kako se sumnja, oni su potom podizali novac i za sebe zadržavali procenat, a ostatak vraćali osumnjičenom S. I.  koji je takođe zadržavao deo za sebe, a ostatak  vraćao odgovornim licima navedenih privrednih društava. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navode iz MUP-a.

 

Dostava hrane u Nišu