100 godina od rođenja Duška Radovića

Duško Radović

Na današnji dan, u Nišu, pre 100 godina rodio se jedan od najvećih. Duško Radović sebe nije stavljao u kalup, već je za sebe govorio da je i pisac i novinar i aforističar i televizijski urednik. Bio je onaj uz koga smo se budili uz dobro poznato “Beograde, dobro jutro”, a deca će ga zauvek pamtiti po legendarnoj emisiji “Na slovo, na slovo”.

Ostavio je neizbrisiv trag u književnosti, bio je vatreni grobar i pre svega rođeni Nišlija. Bio je glavni i odgovorni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.

Takođe, Duško Radović dobio je brojne nagrade za svoj književni rad. Samo neke od nagrada su Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Zanimljivo je i da je dao imena likovima u stripu Talični Tom, obzirom da je bio prevodilac sa francuskog.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe ostavio sina Miloša Radovića.

Međutim, Niš mu danas vraća na drugačiji način. Spomenik koji je podignut u čast pisca oskrnavljen i polomljen. Spomeniku fali glava, a kasnije je utvrđeno da je glava jednostavno pala i da nije ukradena. Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika kako ne bi došlo do većih oštećenja, iako je nadležnost Grada da spomenik vrati na svoje mesto.

Global Digital Clinik