10 saveta za savršen osmeh i očuvanje zdravlja zuba

savršen osmeh

Beli zubi i savršen osmeh mogu biti dar genetike, ali i rezultat redovne nege i održavanja zdravlja zuba. Vodite računa o tome da održavate svoje zube zdravim, a samim tim Vaš osmeh biće savršen.

Upravo zato, pripremili smo vam 10 saveta koji će vam pomoći da ovo ostvarite. Verujemo da određene predloge već praktikujete a da će neki biti pravo iznenađenje. Zato otkrijte načine da postignete savršen osmeh u tekstu koji sledi.

Glavna stavka u održavanju zuba, ali i u prevenciji mogućih kvarova jeste redovna i pravilna higijena zuba i usne duplje. To znači pranje zuba i jezika minimum dva puta dnevno (obično ujutru i uveče), zatim ispiranje usne duplje, kao i povremeno korišćenje konca za zube, koje bi treblo da bude umereno, i bez preteranog kontakta sa desnima kako ne bi došlo do povrede.

Povremeno ispiranje usta čajem

Ukoliko se u vašoj usnoj duplji odvija blaži upalni proces, ako su vam desni nadražene, i primećujete tragove krvi prilikom pranja zuba, bilo bi dobro da usta ispirate čajem od žalfije ili kamilice, koji će umiriti ovakve upale. Ukoliko one postanu učestale obratite se stomatologu.

Ispiranje usta sodom bikarbonom

Za naslage na zubima, i početak taloženja kamenca odlična je soda bikarbona, koji ovaj proces usporava, i održava vaše zube čistiijim. Ono što je važno je da se ispiranje sodom  ne preporučuje često.

Unos vitamina C

Vitamin C poznat je kao čuvar našeg imunog sistema, i vitamin koji pomaže u jačanju zdravlja i davanju energije telu. Ono što je manje poznato je da 1000 mg vitamina C na dnevnom niovu eliminiše 98% bakterija iz usne duplje, čije taloženje uzrokuje oboljenje zuba i desni.

Žvaćite žvake bez dodatnih šećera

Iako reklame za žvake predstavljaju ovaj proizvod kao neizostavan za lep osmeh i svež dah, činjenica je da su žvake pune šećera koji doprinosi stvaranju karijesa, pa prilikom kupovine žvakaćih guma obratite pažnju da uzmete one sa najmanje šećera. Takođe, ovo važi i za bombonice za osvežavanje daha.

Oprezno i umereno sa slatkišima

Da slatkiši nisu dobri za naše zube uče nas još od malih nogu, ali poslastice su ponekad toliko neodoljive da ne razmišljamo o posledicama kada ih konzumiramo. Različite bombone, lizalice i slatkiše pune šećera bi trebalo izbegavati u potpunosti, a treba biti posebno oprezan pri konzumiranju mekih slatkiša.

Bez preparata za izbeljivanje zuba koji se reklamiraju na društvenim mrežama

Budite izuzetno oprezni prilikom naručivanja bilo kakvih preparata za izbeljivanje zuba, čije reklame često viđamo na Instagramu i Facebook-u. Različite olovke i paste za izbeljivanje mogu napraviti samo trenutnu razliku, ali one ne predstavljaju adekvatnu zamenu za higijenu i održavanje zdravlja zuba.

Pažljivo sa pranjem zuba nakon konzumiranja voća

Pravilo “30 minuta” kaže da zube ne treba prati minimum 30 minuta nakon konzumiranja voća, da bi se sprečilo negativno dejstvo voćnih kiselina na zubnu gleđ, koje će reagovati u dodiru sa pastom za zube.

Prekomerna i nepravilna higijena nije preporučljiva

Dva do tri temljna pranja zuba dnevno su sasvim dovoljna za održavanje higijene usne duplje. Svako preterinjave i prekomerno pranje zuba može izazvati samo kontraefekat u vidu oštećenja zubne gleđi, i sličnih problema.

Takođe, pravilno pranje zuba je izuzetno važno, treba biti temeljan i nežan, bez preteranog pritiskanja četkice. Nakon pranja obavezno operite i četkicu mlakom vodom.

Luftika