Začetak prvog Niškog Šahovskog kluba u hotelu „Orient“

Foto: Serbia.com
Foto: Serbia.com

Kada je šah, ta drevna igra , počela da se igra u Nišu, nije zapisano.

Ni ko su bili „ljuti protivnici“ na 64 crno bela polja, ali su hroničari zabeležili, zanimljive detalje o niškim ljubiteljima šaha.

U knjizi o poznatim niškim apotekarima, profesor i lekar dr Radosav S. Živić zabeležio je, pišući o apotekaru Dragutinu Veličkoviću iz tih tridesetih godina prošlog veka i sledeće: „U svom domu okupljao ugledne ljude Niša:Bogoljuba Maksimovića, pulmologa, rođenog brata Desanke Maksimović, Josifa Valčića ušnog lekara, osnivača ove službe u Nišu, Uroša Jekića, neuropsihijatra, univerzitetskog profesora i ministra, Savu Simića, hirurga i univerzitetskog profesora. I prijatno se sa njima osećao.“ Hroničar ne kazuje da li su oni bili zaljubljenici u šah, što najverovatnije i jesu. Ali je dalje zapisao: „Na polici u biblioteci uvek bila pripravna šah garnitura od slonove kosti.
Šah
Šah
Za „zanesene.“ A pre 87 godina u poznatoj i istorijskoj kafani niškog hotela „Orient“, u kojoj je predsednik srpske vlade Nikola Pašić 1914. godine primio telegram Austro-ugarske o objavi rata Srbiji, prepodnevni gosti pijuckali su kafu, po neko rakijicu, po neko hladno pivo i čitali novine sa ručnog štafelaja od bambusa, u mirnoj i dostojanstvenoj atmosveri. U jednom uglu, ovog hotela, koji je bio na Trgu kralja Milana ili tačnije na početku Voždove ulice, na mestu današnjeg hotela „Ambasador“, na stolu je bila jedna šahovska tabla. I od nje je sve počelo u niškom klupskom šahu, kažu istoričari. Ali opet počinje priča i o još jednom niškom apotekaru, ovog puta o Marku Jeliću. Držao je apoteku u glavnoj niškoj ulici, u Obrenovićevoj broj deset. Za svog apotekarskog saradnika imao je, zabeležio je doktor Živić, Nikolu Cvetkovića diplomiranog apotekara, sina vlasnika poznatog „Roškovog“ mlina. Apoteka u „glavnoj čaršiji“ dobro je radila, apotekar školovan i uman čovek, voleo je šah. A igrao ga je upravo u prijatnoj atmosveri.

 

Tu sa prijateljima, šahovskim zanesenjacima, on je 1932. godine osnovao i prvi Šahovski klub u Nišu. Taj ugao kafane „Orient“ bile su i prostorije kluba, „a upis članova vršio je Dušan Milosavljević, artiljerijski potporučnik“. Tako je niški klupski šah počeo iz poznate kafane. U to vreme, kažu savremenici, u mnogim niškim kafanama pored domina rado se igrao i „kafanski šah“, pa je eto i u Nišu, ova drevna igra imala svoje „zanesene“.
Izvori: Niški Vesnik (septembar 2005.)
          Wikipedia

Priredio na stranici: Novaković Č. Milan