Vrele letnje “Niške strasti”

stereo banana
Foto: Stereo Banana/bandcamp

Sada već naveliko poznat rep dvojac iz Niša – Stereo Banana objavio je svoj treći studijski album pod nazivom “Niške strasti“.

Album “Niške strasti” objavljen je za izdavačku kuću Midget Unit Records uz pomoć SOKOJ-a.

Singlom “Hare Hare” najavljen je album i za njega je snimljen animirani spot. Animaciju za singl radio je Ilija Ristić, ilustator iz Niša. Pored njega, kao ilustrator na albumu pojavljuje se i Leskovčanin Nebojša Mrak.

Na albumu se nalazi 13 novih pesama i jedan “propoved” Milana Ilića, koji nam otkriva tajne Kineske svemirske organizacije.

Gosti na novom albumu Stereo Banane su: član grupe Bad Copy – Sky Wikluh i niški reper Infamous I.R.S. koji su ostavili svoj pečat i pomogli Stereo Banani da zaokruži album.

Niške strasti opisuju niški meraklijski mentalitet i život mladih sa juga Srbije. Ceo album je u fanki-elektro rege fazonu “posoljen” trep i drum’n’bass ritmom i ispoljava letnje vibracije. Poruka albuma je jasna, što bi Nišlije rekle: “Ja li ću se pa nerviram??“. Iako je atmosfera albuma veoma lagana, groovy ritam ne dozvoljava da sedimo mirno dok ga slušamo.

stereo banana
Foto: Stereo Banana/Facebook

Prva pesma sa albuma je “Broj jedan” u kojoj su nabrojani golmani iz celog sveta i svih liga, ali je akcenat na domaćim golmanima bez obzira na njihov kvalitet. Refren oslikava tvrdoglavi golmanski mentalitet koji kaže: “A će me driblaš!?!?”.

Sledeća pesma na albumu je najavni sing “Hare Hare” koji totalno opisuje letnje kuliranje i predstavlja životnu filozofiju koja govori: dovoljno je to što imam da bih bio srećan, i znajući to ništa me ne može poremetiti. Kao što su i sami rekli u ovoj numeri: “Život mora bude pesma“.

U trećoj pesmi pod nazivom “Ona gi voli da gi macka” u čijem spotu se pojavljuje glumica Miona Marković, na humoristički način se opisuje komplikovan svakodnevni život momka koji živi sa razmaženom devojkom.

Da ga zapalimo” je sledeća numera na albumu, koja je nova himna svakog uživaoca marihuane. Melodijski je najagresivnija na albumu i predstavlja “krosover” trepa i drum’n’bass-a. Teskt iskazuje bunt prema policiji i zakonu, čuvenom parolom Brzobrođana koji su branili svoj most: “U znak protesta – da ga zapalimo“.

Duet sa Sky Wikluh-om nosi naziv “Veličina” i predstavlja poteškoće i “uspeh” alternativnih muzičara, koji su van mejnstim kulture. Drugi deo pesme govori o harmoniji ljubavne veze umetnika. Refren povezuje prvi i drugi deo koji su u kontrastu i govori o problemu balansa između umetnikovih osećanja – dok je na bini on je “veličina” a kada je sa devojkom ona ga “spušta na zemlju”.

Na sredini albuma imamo jednu “priču iz nepričave” – “Return of the prophet” – “proroka” Milana Ilića.

On nam rasvetljava teoriju zavere o novom zvučnom talasu koji se “prenosi kao svetlost”. Navodno, kineski rover je na drugoj strani meseca uočio sumnjivi kockasti objekat pravougaonog oblika.

Majemo po Kinu” se nadovezuje na proročanstvo. Opisuje život ljudi iz regiona u Kini i stereotipe i predsrasude koje oni imaju prema nama.

Pesma “Mnogo dobri ljudi” odaje priznanje svim dobrim ljudima koji su Stereo Bananu podržali i izašli im u susret.

Naredna numera na albumu zove se “Mokar spid” i ima neočekivani rege vajb. Govori o mukama prosečnog uživaoca nekvalitetnih psihoaktivnih supstanci.

Za pesmu “Krindž” bend je na festivalu Muzzik Video Awards osvojio nagradu za najbolji spot. Pesma se može protumačiti kao prozivka kvazi reperima, poručujući im: “Krindž je kad ti kažeš krindž, kad ja kažem onda je ledžit“.

spot
Foto: Stereo banana/facebook

Sandale” je duhovita pesma u swing ritmu. Priča priču o onom drugaru koji je super kul lik, ali nosi sandale i uz to ima i ružna stopala. Opisuje muke kako prijatelju kog gotiviš saopštiti da treba da promeni obuću.

Numera “Smrt Branka Miljkovića” uz spoj nespojivog – gusle i drum’n’bass, govori o zavidnim jezicima koji hrane svoju dušu tako što će nekome napakostiti. Osuđuju etiketiranje i stav da ako si uspešan mora da te je neko “progurao”. Oni naglašavaju da tajna uspeha ne postoji i ako si kvalitetan to će primetiti ko treba da primeti.

Uz pravi lagani letnji dens ritam i pokretački tekst pesma “Mojne” govori o uzdizanju iznad životnih problema i prepreka. Parola pesme je “glavu gore” šta god da se desi. Ona hejterima poručuje da “gledaju u svoje dvorište”. Ovu numeru su upotpunili sjajni Sky Wikluh i fenomenalni Infamous iz poznate niške rep grupe I.R.S.

Album zatvara pesma sa ironičnim naslovom “Odustali smo“. Ona je u fanki ritmu koji oslikava njihovu ležernost u pravljenju muzike. Priča o hitu koji na kraju nije postao hit, i zamalo je ostao potpuno zaboravljen.

Album kao celina muzički predstavlja najzrelije izdanje Stereo Banane zahvaljujući odličnom muzičkom producentu Nemanji Nedeljkoviću – Nemusu. Za lirički deo zadužen je Marko Anđelković – Naopak, koji je svojim duhovitim tekstovima dočarao “Niške strasti“.