Vesić ponovo najavljuje početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Nakon što je početkom prošle godine ministar  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio početak radova za maj 2023, juče je najavio da će u Nišu 5. aprila biti otvoren tender za izgradnju železničke obilaznice oko Niša, a početak radova sada najavljuje za jun.

Već decenijama državni funkcioneri, naročito pred izbore, najavljuju izgradnje železničke obilaznice oko Niša i izmeštanje pruge iz centra grada. Poslednja najava stigla je juče u Nišu, kada je ministar Goran Vesić rekao da će „sve će učiniti“ kako bi radovi krenuli do početka juna.

Prema njegovim rečima projekat je vredan 150 miliona evra i sredstva su obezbeđena u državnom budžetu.

Kazao je i da je „u stalnoj komunikaciji sa Evropskom investicionom bankom koja daje novac“.

„To kažem jer je i ovde u Nišu bilo poziva da EU ukine finansiranje Srbiji, a to bi značilo da nema ni obilaznice“, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, izgradnja obilaznice trajaće 1.000 dana, odnosno nešto manje od tri godine i rešiće dugogodišnji problem stanovnika Niša.

Podsetio je da je u toku rekonstrukcija 23 kilometara pruge Niš-Brestovac, te da je prošle nedelje izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju 12,4 kilometra pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kazao je da se ta pruga rekonstruiše po planu, i izrazio zadovljstvo što je, kako je naveo, „otkočio taj projekat koji je stajao skoro pet godina“.

Početkom decembra, dodao je Vesić očekuje se početak radova na rekonstrukciji brze pruge Beograd-Niš za brzine od 200 kilometara na sat.

Podsetimo, pred parlamentarne izbore 2022. godine predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će obilaznica oko Niša biti gotova do kraja 2024. godine, a tadašnji ministar saobraćaja Tomislav Momirović je rekao da će radovi na izmeštanju pruge početi u junu 2022. godine.

Premijerka Ana Brnabić je pre parlamentarnih izbora decembra 2023. godine, rekla da će radovi krenuti brzo i da će biti završeni do 2027. godine.

Global Digital Clinik