Uspon na Mosor: Nova akcija PD “Preslap”

uspon na mosor
Foto: PD "Preslap"

PD “Preslap” u sklopu svog redovnog programa za 2021. godinu organizuje uspon na vrh Mosor, koji se nalazi na Suvoj planini.

Uspon na stenoviti vrh Mosor organizuje se u nedelju7. februara. “Preslap” će na ovoj akcij promeniti trasu uspona, u odnosu na prvobitno planiranu i u odnosu na onu kojom je već nekoliko puta vodilo uspone na Mosor. Naime, prilaz vrhu Mosor iz pravca izletišta Bojanine vode i iz pravca sela Gornja Studena takoreći nije moguć. Razlog za to je mnoštvo stabala koja su se usred vremenskih nepogoda od pre dve nedelje polomila i srušila na trasu kojom inače idu planinari.

Umesto toga, vođeni aspektom bezbednosti, organizatori su odlučili da se uspon izvede iz sela Donja Studena. Najpre se ide stazom iznad sela koja vodi do izvorišta niškog vodovoda. Potomće planinari izaći na prelepu livadu i raskrnicu Rajac.

Sa Rajca će se skrenuti ulevo, odnosno prema jugoistoku, u pravcu vrha Mosor. Time će se u većoj meri izbeći oborena stoletna stabla, budući da na najvišem grebenu Suve planine, ovakvih stabala nema. Takođe, ovim se izbegava i oštar uspon uz mosorsku stenu, već se znatno lakšom stazojm izlazi na vrh Mosor.

Povratak u Donju Studenu biće izveden istom trasom, a ukupno će se preći 10 kilometara. “To je sasvim dovoljno u uslovima kada su glavne staze na Suvoj planini slabo prohodne, i dok se čeka da Javno preduzeće “Srbijašume” izvrši uklanjanje brojnih opalih stabala”, poručuju organizatori.

Zbog oborenih stabala, takođe se neće ići u produžetku grebena prema vrhu Crni kamen i prema Niškoj Banji, već je izabrana deonica koja je kraća, ali na kojoj je rizik od neprohodnosti znatno umanjen.

Foto: PD “Preslap”

Na ovu akciju, budući da počinje i završava u Donjoj Studeni, može se ići i prigaradskim autobusom, a može i automobilima.

Za one koji bi da krenu javnim prevozom, autobus na liniji Niš – Gornja Studena sa prigradske stanice kreće u nedelju u 7 časova.
Autobus staje i preko puta Suda, kod gradske bolnice, Vojne bolnice, na Trošarini. Iz autobusa se silazi na prvoj stanici u selu Donja Studena, kod mosta.

Uspon će početi u 7 sati i 30 minuta.

Za povratk sa akcije, za učesnike koji koriste javni prevoz, mogući polasci su na liniji Gornja Studena – Niš u 12:20 ili 16:10, zavisno od vremena zadržavanja na planinarskoj trasi.
Za ovu akciju potrebna je
  • kvalitetna planinarska obuća,
  • slojevita garderoba,
  • jakna,
  • kapa,
  • rukavice,
  • od pomoći će biti i štapovi za hodanje.

Potrebno je poneti i nešto hrane i 2 litra vode.

Prijavljivanje za akciju nije potrebno, dovoljno je doći u Donju Studenu do 7 sati i 30 minuta u nedelju, 7. februara 2021. godine.

Vodiči Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji su

  • Branislav Todorović 0637471655 i
  • Milan “Lane” Stojiljković 0652845090.

Vodiči su spremni da pruže i sve dodatne informacije zainteresovanima za ovu akciju.