Uskoro ćemo saznati kog su pola i uzrasta bili junaci Čegarske bitke. Prva antropološka analiza lobanja u istoriji Ćele kule

Ćele-kula
Foto: Turistička organizacija Niša

Lobanje u Ćele kuli, konačno će biti rekonstruisane, kako je nedavno i najavljeno. “Saznaćemo njihov uzrast i pol, pa čak i da li su imali neke bolesti, kakvo je bilo njihovo zdravstveno stanje, od čega su poginuli, ukoliko imaju neke povrede i da li postoje neke povrede iz prethodnog perioda.” istakla je članica projektnog tima, doktorka fizičke antropologije Nataša Šarkić i dodala da je ovo prvi put da neko radi sa uzidanim lobanjama, što poprilično može da oteža istraživanja.

Projekat „Novo lice Ćele kule“ obavlja se zahvaljujući Društvu za akademski razvoj iz Beograda uz podršku Narodnog muzeja u Nišu.

Prvi put u istoriji obavlja se antropološka analiza, kao i digitalna trodimenzionalna rekonstrukcija lica svih lobanja uzidanih u Ćele Kulu.

Digitalnu facijalnu rekonstrukciju uradiće Fabio Kavali, doktor radiologije na Medicinskom fakultetu u Trstu.

Lobanje se, prema rečima naučnika koji rade na projektu, skeniraju optičkom metodom, fotografijom, zatim postoji red na koji način se forografiše i nakon toga kompjuterski programi obrađuju fotografije i generišu te foto modele, sa preciznošću od 10. dela milimetra.

Prvi rezultati trebalo bi da budu gotovi 2024. godine kada se obeležava i 215. godišnjica bitke na Čegru.