U Grčku i sa ruskom i kineskom vakcinom

vakcine grčka
Foto: Ilustracija, Pixabay

Sve vakcine biće prihvaćene za ulazak u Grčku i oni koji su imunizovani biće usmereni u zelenu traku na granici, kako bi se smanjile gužve. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test, rekao je ministar turizma Grčke Haris Teoharis, uz napomenu da turistička sezona u ovoj zemlji počinje 14. maja. Pojasnio je da kada se kaže da će biti prihvaćene sve vakcine, misli se i na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj uniji.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, reko je danas u Beogradu da se veliki deo građana Srbije imunizovao vakcinama koje nisu priznate u EU. Ipak, kako je rekao, bez obzira na to ne postoji povećan rizik od bilo koje vakcine, pa su  sve vakcine prihvaćene u Grčkoj.

Za decu stariju od 10 godina biće obavezan PCR test, dok za mlađe nije potreban.

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i Teoharis potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Prema rečima ministarke turizma Srbije cilj je da se građanima Srbije omogući ulazak u Grčku i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati i naglasila je da se nada će to uskoro i da se dogodi, odnosno da će turisti iz Srbije uskoro moći da uđu u Grčku.

Dogovor koji je najavljen, u dogovoru sa premijerom Grčke, jeste da ćemo uspeti da dođemo do jedinstvenog uverenja koje će moći da potvrdi da li je neko vakcinisan i negativan na virus, rekao je Teoharis.

U Grčkoj će turistički radnici biti vakcinisani nakon prioritetnih grupa, u maju, pre otvaranja granica, a turistička sezona kreće 14. maja, odnosno tada se otvaraju granice, rekao je Teoharis.