Tribina u NKC- u: Ivo Andrić – 60 godina od Nobelove nagrade

ivo andrić
Foto: NKC

Šesdeset godina je prošlo od kako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Tim povodom u četvrtak će u maloj sali NKC-a od 18 sati, biti organizovana tribina tokom koje će učesnici pokušati da daju odgovore na mnoga pitanja, a jedno od njih je i kakav je naš odnos prema Ivi Andriću.

Šezdeset godina je prošlo od kako je Ivi Andriću u Štokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost, a tim povodom iz Niškog kulturnog centra najavljuju tribinu gde će biti reči o liku i delu Ive Andrića. Kako saopštavaju iz NKC-a tokom trajanja tribine, učesnici će primarno pokušati da odgovore na to kakav je naš odnos prema Ivi Andriću i njegovom književnom opusu danas?

Osim ovog, odgovaraće i na pitanja:

Da li o našem najčitanijem i najprevođenijem piscu govorimo prevashodno nastojeći da razotkrijemo što više detalja iz njegovog privatnog života, diplomatskih misija i političkih aktivnosti ili je on i dalje naš omiljeni pisac?

Da li je o Andriću sve već rečeno ili palimpsest zvani proza Ive Andrića nudi još bezbroj mogućnosti jednom filologu istraživaču?

Da li se o Andrićevoj prozi može govoriti i drugačije, mimo hronotopa Bosne i njenih pravila?

Koliko je Andrić u tekstovima kojima se kritika bavila manje (ili uopšte) ili uvek na isti način, podatan savremenim književnim teorijama?

Na tribini učestvuju dr Snežana Milojević, autor dve monografije o Ivi Andriću „Meditativna proza Ive Andrića“ i „Zakon zemlje – narativ o prozi Ive Andrića“ , dr Snežana Milojević, autor dve monografije o Ivi Andriću „Meditativna proza Ive Andrića“ i „Zakon zemlje – narativ o prozi Ive Andrića“, dr Danijela Kostadinović, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, i r Jelena Mladenović , profesor Filozofskog fakulteta u Nišu.

Tribina će biti održana u četvrtak u maloj sali NKC-a, od 18 sati.