Sveti Vrači: Kozma i Damjan, zaštitnici lekarske profesije

Sveti Vrači
Foto: Printscrenn

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Sveti Vrači. Praznik je posvećen braći, Kozmi i Damjanu.

Sveti Vrači, Kozma i Damjan odgajani su kao hrišćani. Kada su stasali, izučili su lekarske veštine pa su koliko svojim znanjem i veštinom, toliko i imenom Gospoda pomagali mnogim bolesnicima. Prozvani su bezmednim vračima, tj. besplatnim lekarima koji su primili Hristovu zapovest: na dar primiste, na dar i dajite (Mt. 10, 8), a nikada nisu naplaćivali svoje usluge.

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju, da se sveti Kozma naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta. Damjan ih je, u stvari, uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom.

“Po smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrivenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas” navodi se na sajtu SPC.

Sveti Vrači su krsna slava mnogih porodica i esnafa, pre svega lekara. Praznik je uvek 14. novembra i 14. jula, a u crkvenom kalendaru obeležen je crnim slovom.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Veruje se i da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Global Digital Clinik