Stranka slobode i pravde: Ljude niko nije upozorio na nadolazeće poplave

Stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde Niš uputila je medijima saopštenje povodom poplava koje su pogodile područje južne Srbije.

“Svedoci smo katastrofalnih poplava koje su zadesile jug Srbije. Najteže su pogođena sela, a najgore su prošli Jablanički, Nišavski, Toplički i Pčinjski okrug. Pod vodom su kuće, podrumi sa hranom, dvorišta, štale i obori da životinjama, šupe sa ogrevom, plastenici, oranice, voćnjaci, oštećeni su putevi, urušeni mostovi” navodi stranka Slobode i pravde.

Oni su, kako kažu, obišli poplavljena područja i razgovarali sa meštanima. “Od direktora “Srbijavode” i glavnog rukovodioca odbrane od poplava Gorana Puzovića zahtevamo odgovore:

  1. Kako je moguće da meštane niko nije upozorio na opasnost od izlivanja reka, konkretno Nišave, i time ugrozio njihove živote, imovinu, životinje, da im nije pružena šansa da se odbrane ili bar smanje štetu od poplava i tako spasu lične stvari i životinje?
  2. Da li je tačno i ko je tačno odgovoran da je jedan od uzroka stravičnih poplava kasno reagovanje nadležnih i da brane nisu ispuštene na vreme, odnosno da su umesto pre kiše, ispuštene posle?
  3. Šta ste tačno preduzeli kao glavni rukovodilac odbrane od poplava da sprečite ili bar umanjite izlivanje reka, budući da se izdvajaju ogromna sredstva za odbranu od poplava i da se svake godine usvaja plan odbrane od poplava?”

Od Gorana Puzovića očekuju odgovore, i navode da treba da podnese ostavku, “budući da je jasno da ne može da se nosi sa funkcijom koja mu je poverena.”

“Nezamislivo je i krajnje nehumano da ljude niko nije upozorio na nadolazeće poplave i time im direktno ugrozio živote. Nezamislivo je ne dati ljudima šansu da se brane i spasu lične stvari i životinje. Za to će neko morati da odgovara. Pozivamo nadležne da se ne prave gluvi i slepi na tešku situaciju izazvanu poplavama i da odvoje sredstva i pomognu poplavljenim građanima na jugu Srbije. Novac iz budžeta je novac svih nas. U suprotnom, biće da je jug Srbije potreban samo za izbore i da građane tretiraju kao biračko telo jer jedino nas se pred izbore i sete”, navode.