Prvi slučaj korona virusa u Srbiji

Korona virus
Korona virus

Ministartvo zdravlja potvrdilo je da je u Republici Srbiji registrovan prvi pacijent koji je oboleo od virusa COVID-19, poznatijeg kao korona virus.

Oboleli je muškarac, star 43 godine koji je boravio u Budimpešti. On se, osetivši tegobe, odmah javio nadležnima, a trenutno je zbrinut u bolnici u Subotici. Ovih dana se očekuju rezultati svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim.

Na vanrednoj konferenciji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se zareženi muškarac dobro oseća i da od jutros nema temperaturu. „Sve ćemo uraditi u skladu sa pravilima struke. Nema mesta za paniku i strah. Važno je da ljudu veruju sistemu, državi“, dodao je Lončar.

Sve nove informacije o virusu redovno se objavljuju na sajtu covid19.rs. Do 05. marta je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano 56 osoba. U svetu je trenutno registrovano preko 90 hiljada obolelih, uključujući 3282 smrtna ishoda. Građanima se preporučuje pojačana higijena ruku, korišćenje papirnih maramica prilikom kijanja i kašljanja i izbegavanje javnih mesta.

Osobe koje su doputovale iz zemalja koje su žarište virusa, poput Kine, Japana, Italije ili Singapura, treba da se jave Ministarstvu zdravlja na broj 0648945235.