Prvi put u Srbiji DRON FEST: Niš domaćin festivala dronova

Prvi festival dronova u Srbiji biće održan u Nišu
Prvi festival dronova u Srbiji biće održan u Nišu

Dronovi će leteti od 16 do 17. juna nad niškim sportskim terenima u Brzom Brodu, gde će se održati prvi festival letelica na daljinsko upravljanje. To je prvi festival dronova koji se organizuje u Srbiji zahvaljujući entuzijastima iz Niša.

Tokom festivala biće organizovana FPV trka dronova, kao i više radionica o upravljanju tim letelicima i propisima za njihovo korišćenje u našoj zemlji.

Tokom festivala biće organizovana FPV trka dronova
Tokom festivala biće organizovana FPV trka dronova

Prvi DRON FEST okupiće oko dvadeset takmičara iz Srbije, Makedonije i Bugarske koji će svoje veštine pokazati na posebno pripremljenim stazama odnosno specijalno dizajniranih za dronove kako bi se na najbolji način prikazale tehnike upravljanja.

“Dronovi koji su sinonim za najsavremeniju tehnologiju biće dostupni i građanima Niša na prvom DRON FEST-u jer će moći da probaju da upravljaju bespilotnim letelicima sa daljinskim signalom sa zemljom”, najavljuje Miroslav Mitić jedan od pokretača ovog jedinstvenog festivala.

FPV trke su  trke iz prvog lica su trke dronova u kojima takmmičari upravljaju dronovima i nose naočare za virtuelnu stvarnost kako bi na njima videli sliku sa kamere koja se nalazi na dronu. Za trku mogu da se prijave svi koji poseduju FPV opremu.

DRON FEST je dobra prilika da se građani upoznaju sa tehničkim karakateristikama bespilotnih letelica, kao i sa zakonskim okvirima za njihovo upravljanje i korišćenje.

Smatra se da u Srbiji trenutno postoji oko 3.000 dronova i da ove letelice služe za razonodu ali i za bezbednost.

Niš domaćin festival dronova

“Dronovi se koriste za zabavu, ali i za snimanje važnih objekata i prostora, pa se primenjuju u zaštiti od šumskih požara i poplava, zatim za procenu rizika i štete na poljoprivrednim usevima, kao i za snimanja u službi civilne zaštite, rudarstva, građevine, niskogradnje, geodezije, arheologije itd. Sa sigurnošću se može reći da se radi o najproaktivnijem delu oblasti avijacije koji treba predstaviti javnosti”, dodaje Mitić iz “Area Video Solution”.

Podsetimo, u Nišu je do sada dva puta bio organizovan “Dan dronova” u Nišu, ali ne i festival. Podršku prvom DRON FEST-u pruža Gradska opština Medijana.

Inače, ljubitelji dronova se svake godine okupljaju u preko 150 zemalja sveta, a u raznim aktivnostima širom sveta svake godine učestvuje oko 40. 000 ljudi.

Medijana Dron Fest 2018. – Satnica

Subota: 16. jun 2018.

10:00 – 11:00  –Prijava takmičara

11:00 – 12:00 – Žreb

13:00 – 17:00 Kvalifikacione trke

Pauza

21:00 – Egzibiciona trka sa svetlosnim efektima

22:00 kraj programa 

Nedelja, 17. jun 2018.

10:00 – 10:15– Svečano otvaranje polufinalne trke

10:15– 12:00 – Polufinalne trke

12:00 – 17:00 – Pauza za takmičare i vreme predviđeno za ostale aktivnosti

12:30 – 13:00 – Miroslav Mitić – Dronovi i zakonska regulativa Praktično popunjavanje obrazaca za prijavu leta bespilotnog vazduhoplova, tribina na temu zakonske regulative i polaganje ispita iz predmeta poznavanja vazduhoplovnih propisa

13:00 – 16:00 izložba FPV i drugih modela dronova i opreme