Posmatrajte pomračenje Meseca iz Astronomske opservatorije u Nišu

Totalno pomračenje Meseca – 27. jul 2018
Totalno pomračenje Meseca – 27. jul 2018

Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku PMF-a ove nedelje organizuju niz aktivnosti pod nazivom „Ko lubenica je noćas crven Mesec iznad Niša“, povodom predstojećeg totalnog pomračenja Meseca.

Totalno pomračenje Meseca nastupiće u petak, 27. jula. Pomračenje počinje u petak, u 19:14 h po našem vremenu, i trajaće do subote u 1:28 h.

Totalno pomračenje Meseca počinje u 21:30 h i trajaće do 23:13 h. Maksimu pomračenja nastupiće u 22:21 h, a tada će se Mesec nalaziti otprilike u pravcu jugo-istoka.

Pomračenje Meseca je vidljivo golim okom, a može se posmatrati i kroz sve dvoglede ili teleskope. Za posmatranje nije potrebna nikakva zaštita (za razliku od pomračenja Sunca). 

Ako nebo bude vedro i vremenski uslovi dozvole svi zainteresovani ljubitelji astronomije pomračenje će moći da posmatraju iz Astronomske opservatorije na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta. Opservatorija će za posetioce biti otvorena od 20:30h.

Dan ranije, u četvrtak, 26. jula, u amfiteatru PMF-a, prof. dr Dragan Gajić održaće naučno-popularno predavanje na kome će govoriti o našem prirodnom satelitu i nastanku pomračenja. Predavanje počinje u 19:00h, ulaz je slobodan.

Pročitajte i: Moon Fest: Pomračenje Meseca i noćni uspon na Midžor

Sledeće totalno pomračenja Meseca iz naših krajeva biće vidljivo 21. januara 2019. godine, tokom noći i u ranim jutarnjim časovima. Sledeća 2019. godina donosi još jedno delimično pomračenje Meseca (18-19. jul) i tranzit Merkura (11. novembar).

 
Dostava hrane u Nišu