Planinarsko društvo “Preslap” organizuje tradicionalno deseto okupljanje rekreativaca u selu Vrmdža

preslap

U organizaciji Planinarskog društva “Preslap” u nedelju, 16.juna će biti održana tradicionalna rekreativno-planinarska akcija prelaska kružne staze oko sela Vrmdža, kod Sokobanje. Ovo je ujedno i  jubilarna, deseta zvanična akcija u Vrmdži – uz podršku lokalne samouprave Sokobanje i Udruženja “Lokalna akciona grupa Rtanj”.

Selo Vrmdža ima jedinstven geografski položaj i izuzetno bogatu istoriju i tradiciju. Nalazi se na razvođu između Sokobanjske kotline i Crnorečke kotline, i na razdelnici između Balkanskih planina i Karpatskih planina, te je Vrmdža i najjužnije selo Karpata, ogromnog planinskog masiva Evrope, koji na severu počinje na granici Slovačke i Poljske, na masivu Visokih Tatri. Vrmdža je opasana stenama, koje su kroz istoriju bile i prirodna zaštita ovog sela. Simbol sela je stena Latin grad, na kojoj je oko hiljadu godina, od antičkog doba, do 1413.godine, postojalo utvrđenje, čije se ostaci i danas mogu videti. Ostale poznate stene Vrmdže su Vidikovac, Sokolovica, Devojački kamen i Nikolin kamen. Zbog stena koje okružuju Vrmdžu, ovo selo se poredi sa San Marinom. U okolini Vrmdže nalazi se i malo, ali prirodno jezero.

Sve ovo, tradicionalno već, odredišta su i usputne stanice na rekreativnoj akciji oko sela Vrmdža. Na akciji koja će se održati 16.juna, rekreativci i planinari se okupljaju na brdu Crkovac, kod crkve Svete Trojice i kod muzeja sela Vrmdža. Posle obilaska muzeja i pozdravnih reči, na pešačenje oko Vrmdže polazi se u 09:30 sati. Trasa dalje ide do centra sela, prolazi se pored stene Latin grad i izbija na Vrmdžansku reku.

Uzvodno, uz desnu obalu Vrmdžanske reke, trasa dovodi učesnike akcije do čuvene deda Mijine vodenice, i do samog izvora Vrmdžanske reke, sa koga se može piti voda. Naredni odmor biće upriličen na obližnjem Vrmdžanskom jezeru. Malo dalje od jezera nalazi se i vidikovac “Filotin pogled”, sa koga se pruža i najlepši pogled na planinu Rtanj, u zapadnoj perspektivi. Čak je jedno stablo, izdubljeno i napravljen je prirodni durbin koji je tačno usmeren ka najvišem vrhu Rtnja – Šiljku.

Na “Filotinom pogledu”, učesnici se dele u dve grupe. Jedna grupa se vraća u Vrmdžu, penje se na stenu Latin grad i spušta do letnje pozornice, na ručak,koji je besplatan. Ova grupa tako prelazi 9 kilometara. Druga grupa produžava dalje i u svom kretanju opisuje pun krug oko sela Vrmdža. Sa vidikovca “Filotin pogled”, ova grupa odlazi ka Mirkovom potoku, a onda skreće u pravcu juga ka samom selu Vrmdža. Pre ulaska u selo, učesnici akcije izlaze na stenu Vidikovac, na stenu Sokolovica, i konačno, na stenu Latin grad. Do ovih stena i vidikovaca vode uređene staze. Tako je dužina pune trase oko sela Vrmdža15 kilometara.

Akcija će se završiti besplatnim ručkom kod letnje pozornice podno stene Latin grad, te je potrebno da svi učesnici ponesu pribor za jelo i porcije.

Za rekreativce i planinare iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak za Vrmdžu je u nedelju, 16.juna 2024.godine, u 7 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”.Troškovi prevoza staju 1000 dinara, a prijave primaju vodiči Miroslav Dokman (kontakt telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (kontakt telefon: 0642634692).
Iz Planinarskog društva “Preslap” pozivaju rekreativce i planinare Niša i okoline, da učestvuju na ovoj akcjiji, sama akcija nije zahtevna, rekreativnog je karaktera, a okolina sela Vrmdža juna meseca sva je u zelenoj boji. Takođe, biće priređene i prigodne besede o istoriji i geografiji Vrmdže i sokobanjskog kraja
Global Digital Clinik