Planinari iz Srbije na sedam Rilskih jezera u Bugarskoj. Akciju predvodilo niško PD Preslap

Ekipa sastavljena od 61 planinarke i planinara iz Niša, Knjaževca, Leskovca i Jagodine, provela je 14. i 15. oktobra, kako i sami kažu, dva prelepa dana na planini Rili u Bugarskoj, into u okviru akcije koju je organizovalo Planinarsko društvo “Preslap”. Odredište akcije – Sedam rilskih jezera, u zapadnom delu velike planine Rile.

Sedam jezera su i najpopularnije odredište u Bugarskoj, koje svojom lepotom privlače planinare i rekreativce ne samo iz Bugarske ili okolnih zemalja, već iz celog sveta.

U pitanju je sedam “gorskih očiju”, jezera ledničkog porekla, koji su kaskadno povezani, pa se tako iz jezera na najvišoj visini – jezera Suza (2540 m), na kraju vode slivati do Donjeg jezera (2098 m).

Inače, na planini Rili, više je od stotinu jezera – “gorskih očiju”, ali su Sedam rilskih jezera simbol ove planine, što zbog svoje povezanosti, što zbog lake dostupnosti.

U to se uverila i ekipa Planinarskog društva “Preslap”, koju su predvodili vodiči Miroslav Dokman, Dejan Radojlović i Milorad Ignjatović.

U subotu je izveden lagani uspon od parkinga Paničište, na 1520 metara nadmorske visine, do planinarskog doma hiža “Rilski ezera”, na oko 2100 metara nadmorske visine. Za ovo je ekipi bilo potrebno dva sata.

U nedelju, planinari su krenuli u obilazak sedam jezera u smeru koji je obrnut od kretanja kazaljke na satu. Tako je prvo odredište bilo jezero Bubreg, koje se tako zove zbog neverovatne sličnosti sa istoimenim organom. Zbog svog oblika, Bubreg je najslikanije i najpopularnije jezero u Bugarskoj. Od Bubrega, usledio je uspon ka jezeru Oko, a na ovom putu, kako kažu u PD Preslap, ekipa je stalno zastajkivala i osvratala se unazad, jer – svakim korakom vidici su bili sve lepši i lepši, panoramski. Jezero Oko je smaragdne boje. Malo iznad njega je i jezero Suza, a pored jezera Suza je i vidikovac Ezeren vrh, na 2560 metara nadmorske visine.

Dalje je ekipa krenula ka čuvenoj raskrsnici Razdela, najvećoj raskrsnici staza na planini Rili. Odatle, izveden je uspon na obližnji Vazov vrh, visok 2669 metara. Nekoliko učesnika je sa Razdele otišlo i do vidikovca sa koga se u jednom kadru vide svih sedam jezera.

U silasku, trasa je vodila pored nižih jezera: jezera Blizanci, jezera Detelina, Ribnog jezera i Donjeg jezera.