Pitali smo Nišlije: Koliko Vam se život promenio u poslednjih godinu dana, i šta Vam najviše smeta?

Glas naroda anketa

Naissus Info pita građane Niša, šta misle o aktuelnim događajima u gradu i Srbiji.

Godinu dana je prošlo od kada je u Srbiji zvanično proglašen prvi inficirani koronavirusom. Nedugo zatim članovi Kriznog štaba izlazili su sa kontardiktornim izjavama ali i merama. Od “najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva” do uvođenja vanrednog stanja i zaključavanja  građana. Posle ovakvih, najrestriktivnijih mera u Evropi, odmah po ukidanju vanrednog stanja, odigran je derbi pred punim tribinama, počela je kampanja političkih partija bez poštovanja elementarnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, držanja distance. Zbog toga, prema mišljenju mnogih stručnjaka nezavisnih od Vlade Srbije, vrlo brzo usledilo je povećanje broja obolelih, pa smo bili jedina zemlja u Evropi sa “drugim talasom”. Novembra nas je “dočekao” treći talas koji i dalje traje, neki kažu da je reč o četvrtom ali sve jedno, pojedini članovi Kriznog štaba su i dalje izlazili sa kontradiktornim izjavama, a sednice Kriznog štaba na kojima se najavljuju nove mere se iz dana u dan pomeraju, a i kada budu održane, često nemaju nikakakav epilog. Poslednje dve nedelje smo za vikend imali ograničavanje rada objetaka, pa su u protekla dva vikenda mogle da rade samo apoteke, prodavnice prehrambenih namirnica, i benzinske pumpe.

Pitali smo Nišlije: Koliko Vam se život promenio u poslednjih godinu dana, i šta Vam najviše smeta?

“Ništa mi ne smeta ja sam se vakcinisao”, kratak je bio jedan naš stariji sugrađanin.

“Sve se uglavnom promenilo, sedim kući. Najviše mi smeta što daju kontardiktorne izjave, da će bolest nestati, sve je gore”, kaže jedan mlađi Nišlija.

“Ništa ni me smeta, ja sam star čovek, poštujem pravila, ništa”, ističe jedan sugrađanin.

“Načelno nije mi mnogo promenjen život, smeta mi što su ljudi poćeli da zaziru jedni od drugihi a najviše to što se nastava na fakultetima ne odvija kako je to bilo u normalnim okolnostima, ali snalazimo se”., kaže jedan student.

“Nema šta mi ne smeta, sve mi smeta”, decidan je bio jedan Nišlija.

“Ništa se nije promenilo, sve je isto”, odgovara jedan građanin.

“Pa sve se promenilo i sve nam smeta”, saglasne su naše dve sugrađanke.

“Navukla virus ćerka, majka i otac, ja za sada dobro, najviše mi smeta zatvaranje” kaže jedan Nišlija.

“Posao, nema posla, nema para. Najviše me nervira neodgovornost ljudi”, kaže jedan mlađi sugrađanin.

“Smanjio sam druženje s ljudima, gledam da ne izlazim posebno sada dok traje ovaj talas. Najviše mi smeta to što se ne družim ljudima”, ističe jedan naš mlađi sugrađanin.

Tokom razgovora sa Nišlijama primetili smo da iako su bili zaključani tokom vanrednog stanja, da to nije smetalo starijim sugrađanima. Sa druge strane mlađima je zatvaranje najteže palo, dok oni sredovečni imaju podeljena mišljenja. Skoro svi su saglasni da im se za ovih godinu dana koliko je zvanično koronavirus prisutan u Srbiji svakako promenio životne navike, a svakako da nikome ova situacija nije lako pala.