PD “Preslap” organizuje uspon na Radan planinu

Foto: PD "Preslap"

Osmi tradicionalni uspon planinara na Radan planinu, u čast Ivana Kosančića, kosovskog junaka i najboljeg mačeovaca u službi kneza Lazara Hrebeljanovića, i nekadašnjeg gospodara Radan planine, biće organizovan u subotu, 31.jula 2021.godine.

Domaćin ove tradicionalne manifestacije je Planinarsko-biciklistički klub “Zmaj sa Radana” iz Bojnika, a manifestaciju podržava i Opština Bojnik. Manifestacija se zove i “Putem Zmaja”, zato što je Ivan Kosančić bio pripadnik viteškog reda “Zmaj”, a i planinarsko-biciklistički klub iz Bojnika, nazvan je u spomen na Ivana Kosančića, ondašnjeg “zmaja od Radana”.

Predviđeno je da planinari pređu kružnu stazu, čija je dužina 15 kilometara, i spada u lakše planinarske staze.
Foto: PD “Preslap”

Trasa počinje i završava se u selu Borinci. Na izlazu iz Borinca, planinari će zastati kod crkve Ognjene Marije, a potom ulaze u gustu, stoletnu šumu Radana, što je jedno i obeležje ove planine.

Naime, Radan planina je, uz Jastrebac i Ozren, najšumovitija planina ne samo u Srbiji, već i na Balkanskom poluostrvu. Prijatna hladovina i zelenilo uvek dobro dođu na tradicioanalnom usponu na Radan, zato što stvaraju svežinu, neophodnu preko leta.

Prvi vrh na koji će se planinari popeti jeste Sveti Petar, ili Petrov vrh, visok 1148 metara, u obliku kupe, na kome se nalazi crkva Svetog Petra i Pavla. Zanimljivo je da je crkva podignuta u drugoj polovini dvadesetog veka, ali na temeljima ranohrišćanske crkve još iz vremena Justinijana Prvog, cara Istočnog Rimskog carstva, čiji se grad – Justinijana Prima, takođe nalazi na Radanu, između Bojnika i Lebana.
Foto: PD “Preslap”

Posle vrha Sveti Petar, planinari prelaze na obližnji vrh Kamen, koji je visok 1026 metara, i predstavlja jedan od najboljih vidikovaca na celom jugu Srbije. Sa Kamena se vidi dobar deo masiva Radana, planina Kukavica, Suva planina, planine oko Vlasinskog jezera, vidi se i Kosovo i Kosovo polje. Sa vrha Kamen, planinari će se lagano spustiti u selo Borince.

Za sve učesnike obezbeđen je besplatan obrok, a biće i besplatno osveženja na stazi – sladoleda i sokova.
Foto: PD “Preslap”

Za planinare i rekreativce iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”.

Put Radana i sela Borince, polazi se 31.jula u 6:30 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru.

Troškovi prevoza su 700 dinara, a ispred Planinarskog društva “Preslap”, za vođenje ove akcije zaduženi su Miroslav Dokman (telefon: 062205977), Milan “Lane” Stojilković (telefon: 0652842090) i Branislav Todorović (telefon:0637471655), kojima se mogu javiti svi zainteresovani za odlazak na Radan planinu.
Za uspon je potrebna uobičajena planinarska oprema za akcije u letnjim uslovima – planinarske cipele ili duboke patike, rezervna majica, poželjni su i štapovi za hodanje, potrebno je poneti i kačket ili šešir, naočare za sunce. Od kuće treba poneti nešto lagane hrane, a domaćini iz Bojnika potrudiće se oko osveženja i ručka, koji su besplatni. Voda se može zahvatiti u selu Borince, a preporučena količina vode za ovu akciju je 3 litra.